Charles Aznavour was een van de grootheden van het Franse chanson. Aznavour, die in oktober 2018 op 94-jarige leeftijd stierf, schreef meer dan 1.400 liedjes, waaronder onsterfelijke hits als ‘Nathalie’, ‘Emmenez-moi’ en ‘La bohème’. Maar wist je dat de Armeense immigrantenzoon ook een verwoed amateurcineast was? Zijn zelfgemaakte filmpjes vormen het hart van de documentaire ‘Le regard de Charles’ / ‘De blik van Charles Aznavour’ die NPO 2 vanavond uitzendt.

Dat Charles Aznavour aan het filmen sloeg, komt eigenlijk door Édith Piaf. De legendarische Franse zangeres gaf hem in 1948 een Super8-camera waarmee Aznavour vervolgens aan de slag ging (later kwam er ook een 16mm-camera bij). De chansonnier schoot zo meer dan 40 uur film bij elkaar. Die beelden vormen de basis van ‘Le regard de Charles’ / ‘De blik van Charles Aznavour’, een fraaie, bespiegelende documentaire van de Franse filmmaker Marc di Domenico die een unieke inkijk geeft in zijn leven.

Zo zie je beelden van Aznavour in zijn arme jonge jaren in de Parijse uitgaanswijk Montmartre, zie je hem optreden in rokerige nachtclubs, flaneren aan de Côte d'Azur of naar Jerevan in Armenië reizen waar hij nog een oma had wonen want gedurende decennia - in 1982 stopte hij er mee - legde hij vrijwel alles vast wat er in zijn leven gebeurde. Van familiegebeurtenissen en zijn vriendenkring tot zijn liefdes (Aznavour had vele affaires en was drie keer getrouwd), van de verre reizen die hij ondernam tot wat zich achter de coulissen van zijn vele optredens afspeelde.

Rusteloze globetrotter

Die beelden worden ondersteund door flarden interviewteksten en autobiografische boekpassages van Aznavour die zijn ingesproken door acteur Romain Duris en waar fragmenten van Aznavours grootste hits en clips uit films waarin hij heeft meegespeeld, zijn tussen gemixt. Daarin worden ook de drama’s die Aznavour in zijn leven overkwam niet gemeden: ook het traumatische verlies van zijn 25-jarige buitenechtelijke zoon Patrick aan drugs komt bijvoorbeeld aan bod.

Maar de meeste beelden schoot globetrotter Aznavour als hij op reis ging, want dat deed hij graag. Zo zie je hem in Hongkong, Tokio, Abidjan, Dakar, New York, Moskou, La Paz en dus Armenië, het land van zijn ouders dat hij voor het eerst bezocht toen hij 40 jaar was. En tijdens die reizen kijkt hij ook vaak als een observerende voyeur naar de gewone man in de straat.

Aznavour gaf overigens zelf zijn zegen aan het project, dat je nog het best kan samenvatten als een liefdevol samengesteld filmisch reisdagboek. Kort voor zijn dood werkte hij nauw samen met regisseur Marc di Domenico om deze selectie uit zijn persoonlijke filmpjes, de meeste in kleur, te maken.

Bekijk ‘De blik van Charles Aznavour’ op woensdag 24 november om 22u55 op NPO 2, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!