Dena waagt haar kans in ‘De Slimste Mens ter Wereld’: “Mijn schoonvader is heel trots”

Films |

Dena Vahdani, de Brusselse comédienne en gastvrouw van ‘Le Moment Dena’ op Pickx+, het Franstalige equivalent van ‘Saartje’, komt binnenkort in de running om tot ‘De Slimste Mens ter Wereld’ op Play4 gekroond te worden. Wij spraken met haar over haar voorbereidingen, haar ervaringen en haar andere projecten. “Ik wist echt niet dat het programma zo’n big deal is!”, zegt ze.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dena waagt haar kans in ‘De Slimste Mens’: “Mijn schoonvader is heel trots”

Van welke projecten kunnen we je al kennen?

Dena Vahdani: “Ik ben de gastvrouw van de talkshow ‘Le Moment Dena’ en daarnaast speel ik mijn onewomanshow ‘Princesse Guerrière’ zowat overal in Brussel en Franstalig België. Daarnaast doe ik mee aan heel wat stand-up comedy-evenementen en shows in het buitenland, zoals Frankrijk en Zwitersland. Ik heb ook al heel wat leuke projecten gedaan met Proximus Pickx. Zo ben ik bijvoorbeeld als reporter naar het Filmfestival van Cannes gegaan. Grappig eigenlijk, mijn projecten ontgaan me altijd zodra ik erover moet praten! (lacht) Ik ben gewoon altijd bezig met comedy.

Binnenkort speel je je onewomanshow ook eens in het Nederlands?

Dena: “Ja, op 19 december in de kleine zaal van de Arenbergschouwburg in Antwerpen. De ticketverkoop gaat goed, dus ik weet niet of er nog een plekje vrij is. Ik doe dat als uitdaging voor mezelf en om het Vlaamse publiek te leren kennen. Het wordt heel leuk, er volgen zeker nog een paar datums waarop ik de show nog eens in het Nederlands zal spelen.”

Is er een verschil tussen Franstalige en Nederlandstalige comedy?

Dena: “De comedy zelf verschilt niet, maar het publiek wel, denk ik. Het is best iets nieuws voor een Vlaams publiek om mopjes te horen over hen van iemand die zelf geen Vlaming is. Want ik beschouw mezelf meer als een tweetalige Brusselaar. Maar het is zeker niet zo dat ik de Vlamingen uitlach. Ik maak een soort analyse van de Belgische samenleving. Ik heb altijd in Nederlandstalige scholen gezeten en tijdens mijn professionele carrière heb ik steeds met Vlamingen samengewerkt, dus ik kan het niet laten om over die ervaringen te vertellen. Maar ik doe het altijd met een goed gevoel voor humor. Ik breng emotionele stand-up, zonder gemeen te zijn. Mijn invalshoek is heel peace and love. Zo bereik ik meer dan met donkere humor. Niet dat ik dat niet grappig kan vinden, maar het is niet mijn stijl. Een beetje als een popzanger die ook naar metal luistert.”

Zijn er namen in de comedywereld waar je jezelf aan spiegelt?

Dena: "Niet dat ik per se naar hen opkijk, maar er zijn wel enkele collega’s met wie ik heel graag samenwerk. In Vlaanderen is dat bijvoorbeeld Soe Nsuki en in het Frans Inno JP. Hen vind ik geweldig, hilarisch, en altijd positief. Daarnaast ben ik een grote fan van het programma ‘Saturday Night Live’. Vooral het onderdeel ‘Weekend Update’, waarin ze het nieuws analyseren, vind ik ongelooflijk goed. Die jokes zijn heel goed geschreven.”

En binnenkort doe je mee aan ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Kende je de impact van het programma als BV-fabriek?

Dena: “Nee, ik besefte dat echt niet. Het is pas door de reacties van mensen rond me dat ik begreep dat het een big deal was. Ik kijk zelf heel weinig tv, behalve ‘SNL’ en Netflix dan. Ik kende de naam en wist dat het een leuk programma was, maar niet hoe groot het bereik was. Dat was een leuke verrassing voor me. Ik ben ook blij dat ik het niet wist, anders had ik echt te veel stress gehad. Nu bleef ik er rustig bij. Dat heb ik liever, want als ik rustig ben, ben ik ook beter in wat ik doe.”

Heb je je voorbereid op de quiz?

Dena: “Ik vertrouwde vooral op mijn algemene kennis. De laatste week voor de opnames heb ik wel elke ochtend een uur lang de actualiteit van het afgelopen jaar overlopen. En ik heb belangrijke dingen opgefrist, zoals Amerikaanse presidenten, landen die van naam of van hoofdstad veranderd zijn, namen van acteurs… Ik heb erover gepraat met mijn schoonvader, die een grote fan is van de show. Hij zei: “concentreer je op algemene kennis en actualiteit”, dus dat heb ik gedaan."

Je schoonvader is een grote fan? Wat was zijn reactie op het nieuws dat je zou deelnemen?

Dena: "Hij was ongelooflijk blij, net als de rest van mijn schoonfamilie. Maar zelfs dan had ik nog niet door hoe groot de show was. Ik dacht gewoon dat ze heel blij waren voor me! Pas toen de eerste opnames voorbij waren, besefte ik hoe belangrijk het programma is.”

Zonder iets te verklappen over je deelname, hoe was je ervaring op de set?

Dena: “Het was echt ongelooflijk, onbeschrijflijk leuk. Het oversteeg al mijn verwachtingen. De productie, de medekandidaten, Erik Van Looy, de sfeer, de mensen, het onthaal, de loges… Alles was gewoon zo leuk. Ik had het nooit kunnen dromen."

Zou het niet iets voor jou zijn om ooit in de jury te zitten?

Dena: “Ja, dat zou absoluut geweldig zijn! Ik hoop dat ik dat eens zou mogen doen. Dat, of zelfs presenteren! (lacht) Misschien als Erik er ooit mee stopt, dan doen we het afwisselend in het Frans en in het Nederlands, waarom niet? Maar laten we beginnen met de jury.”

Zijn er nog andere projecten waar we je binnenkort in kunnen zien?

Dena: “In 2022 zullen er zeker nog data bijkomen voor mijn zaalshow, in het Nederlands maar vooral in het Frans. Er komt waarschijnlijk ook wel een derde seizoen van ‘Le Moment Dena’. En dan zijn er andere dingen die ik nog niet mag verklappen. Maar er is inderdaad wel wat gepland.”

Dena maakt haar intrede in het programma op dinsdag 23 november. Bekijk ‘De Slimste Mens ter Wereld’ van maandag tot donderdag om 21u40 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top