Karl-Heinz Rummenigge geldt als een van de grootheden uit het Duitse voetbal. Begin jaren 80 verkeerde hij op het toppunt van zijn kunnen: hij werd tweemaal op rij verkozen tot Europees voetballer van het jaar. Zijn bloedvorm uit die periode etaleerde hij onder meer met een wonderschoon doelpunt tegen VfL Bochum.

Bayern München was ook in de jaren zeventig al een grootmacht in het Europese voetbal. Onder aanvoering van Franz Beckenbauer werd onder andere driemaal op rij de Europacup I (huidige Champions League) gewonnen, van 1974 tot en met 1976. Het was in die glorieperiode dat Karl-Heinz Rummenigge als 19-jarige knaap bij de club belandde. De aanvaller had aanvankelijk flink wat last om in de ploeg te geraken. De immer kritische Beckenbauer verklaarde zelfs na enkele maanden dat het “niets zou worden met die Rummenigge”. Keihard. Maar de jonge aanvaller liet zich niet uit het lood slaan en zette door.

Samen met de illustere Gerd Müller en Uli Hoeness vormde hij een overal in Europa gevreesde voorlinie. Maar het is pas wanneer iconen zoals Müller en Beckenbauer eind jaren 70 de club verlaten -er werd al enkele jaren geen nationale titel meer gewonnen- dat Rummenigge helemaal ontbolstert als de nieuwe ster van Bayern.

Gevoed door Paul Breitner, de Duitse international die na enkele jaren bij Real Madrid naar de heimat was teruggekeerd en schitterde als intelligente en creatieve middenvelder, voerde Rummenigge Bayern München naar nieuwe hoogten. Het succesvolle duo werd omgedoopt tot “Breitnigge” en veroverde in 1980 voor het eerst sinds lang weer een Duitse landstitel met de club.

Tweevoudig Europees speler van het jaar

Dat was in bijzondere mate te danken aan Rummenigge, die het seizoen afsloot als topschutter van de competitie met 26 doelpunten. De aanvaller werd daarvoor beloond met de trofee van Europees voetballer van het jaar, de huidige Ballon d’Or. Misschien nog straffer is dat hij die lijn het seizoen daarna gewoon doortrok. Opnieuw eindigde hij als topschutter in de Bundesliga en ook in Europees verband scoorde hij aan de lopende band. Bayern won een tweede landstitel op rij en Rummenigge ook een tweede Ballon d’Or op rij.

Een uitstekend voorbeeld van ’s mans torinstinct en techniek kregen we dat seizoen te zien in de Bundesligawedstrijd tegen VfL Bochum, op 18 oktober 1980. Rummenigge controleert een slecht ontzette bal, jongleert even tussen een aantal verdedigers en lepelt het leer vervolgens listig over een verbouwereerde doelman. Het doelpunt staat nog steeds te boek als een van de mooiste goals uit de geschiedenis van Bayern.

De schoonheid en de veelheid van zijn doelpunten leverden de nu 66-jarige Karl-Heinz een goddelijke status op bij de club uit Beieren. Hij werd er later nog met haast evenveel succes ondervoorzitter (1991 tot 2002) en voorzitter (2002 tot deze zomer).

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook even door over hoe Paul Scholes ooit FC Barcelona uit de Champions League vlamde. Of hoe de Hondurees Wilson Palacios zichzelf op de wereldkaart zette met een weergaloos doelpunt.