'Freddie Mercury: The Great Pretender' biedt een ongeziene inkijk in het leven van de superster

Muziek | Vanavond zendt VTM4 'Freddie Mercury: The Great Pretender' uit, een muziekdocumentaire die een blik werpt op het turbulente leven en de carrière van de Queen-frontman met unieke beelden, zeldzame interviews, persoonlijk materiaal, concertopnames en videoclips. Wie was Mercury écht, achter de showbizzfaçade?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Freddie Mercury is niet altijd Freddie Mercury geweest. Hij werd geboren in Zanzibar, als Farrokh Bulsara. Zijn ouders waren Parsis (aanhangers van het Zoroastrisme, de staatsgodsdienst van Perzië), en woonden lange tijd in India. Tijdens z’n schooltijd gebruikte Farrokh al de naam Freddie, en hij veranderde hem definitief in 1970, toen Queen werd opgericht.

Over Queen gesproken: Mercury ontwierp het beroemde Queen-logo eigenhandig, nog voor de release van hun eerste album. Hij studeerde immers af aan het Ealing Art College (waar ook Ron Wood en Pete Townshend hun diploma behaalden) en ontving zijn diploma in grafisch - en kunstdesign. Het logo toont de sterrenbeelden van de Queen-bandleden: de twee feeën belichamen de Maagd (Mercury's sterrenbeeld), de krab staat voor Kreeft (Brian May), en de twee leeuwen staan uiteraard voor het sterrenbeeld Leeuw (John Deacon en Roger Taylor).

Kattenliefhebber

Mercury was een kattenliefhebber. Hij had er een tiental. Er hingen schilderijen van zijn poezenbende in heel het huis. Tijdens tournees belde hij z’n katten op en praatte hij met hen - met hulp van één van z’n vrienden voor het opnemen van de telefoon natuurlijk. Hij adopteerde katten uit asiel- en opvangcentra. Mercury droeg zijn soloalbum, 'Mr. Bad Guy', op aan zijn kat Jerry, "en ook Tom, Oscar en Tiffany en alle kattenliefhebbers in het universum". Hij schreef zelfs een liedje voor één van z’n katten, Delilah, op het Queen-album 'Innuendo'.

Een creatieve en getalenteerde ziel als Mercury kon vrijwel overal songs op papier zetten. Zijn assistenten hadden altijd en overal pen en papier bij de hand, want de creativiteit kon op elk willekeurig moment opborrelen. Zo schreef hij 'Life Is Real' (opgedragen aan John Lennon) toen hij over de Atlantische Oceaan vloog tijdens een reis naar New York. 'Crazy Little Thing Called Love' ontstond toen hij aan het relaxen was in een bubbelbad in een hotel in München. Hij toverde de song naar eigen zeggen in "vijf à tien minuten" op papier.

De zanger had overigens een stembereik van vier octaven. Het gemiddelde bereik van een menselijke, geschoolde stem is 2 à 2,5 octaaf. Mariah Carey en Whitney Houston zouden vijf octaven halen.

Bekijk 'Freddie Mercury: The Great Pretender' vanavond om 20u35 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top