Meg Ryan, koningin van de romantische komedies, keert terug naar het genre

Films |

Op 19 november viert de koningin van de romantische komedie haar 60e verjaardag. De jaren 80 en 90 waren gouden jaren voor Meg Ryan, die de hoofdrol speelde in ‘When Harry Met Sally’ en andere romcom-hits als ‘Sleepless in Seattle’ en ‘You've Got Mail’. Maar sinds de late jaren 2000 verdween de actrice van het grote scherm. Proximus Pickx werpt een blik op de redenen voor haar vertrek van het scherm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een gecompliceerd liefdesleven

Als er een filmscène is met Meg Ryan echt helemaal iconisch is, dan is het wel die waarin ze een orgasme veinst middenin een restaurant in ‘When Harry met Sally’. Sinds die mijlpaalrol in 1989, aan de zijde van Billy Crystal, is haar carrière een heel andere richting uitgegaan. Begonnen als figurant in kleine rolletjes, werd ze plots de ster van een hele reeks romantische komedies. In de jaren 2000 stortte haar reputatie in, terwijl ze de veertig naderde. De vrouw die bekend was geworden als “America’s Sweetheart” kende een reeks mislukkingen en verloor de controle over haar leven. In 2001 scheidde ze van acteur Dennis Quaid, vader van haar zoon, nadat ze met collega Russell Crowe zou zijn vreemdgegaan tijdens de opnames van de actiefilm ‘Proof of Life’. Haar liefdesleven werd verwoest en roddels begonnen haar carrière te overheersen. Uiteindelijk onthulde ze in 2008 dat haar ex-man zelf talrijke keren ontrouw was geweest tijdens hun huwelijk. Een jaar later eindigde ook haar affaire met Russell en de roddelpers besloot haar niet te sparen. In de plaats van Amerika’s lievelingetje was ze plots op misogyne wijze Amerika’s “mannenverslindster” geworden.

In vrije val

In 2003 kon filmmaker Jane Campion (‘The Piano’, 1993) Ryan overhalen om te breken met haar gebruikelijke personages, met een hoofdrol in de duistere erotische thriller ‘In the Cut’. Na jarenlang het brave meisje in romantische komedies te zijn geweest, veranderde ze plotsklaps volledig van register door een dramatische en erotische rol te spelen: die van een eenzame vrouw overmand door haar impulsen en achtervolgd door een moordenaar. Ook haar fysieke verschijning veranderde radicaal. Haar haar was niet langer blond en krullend, maar steil en bruin. Bovendien verraadden enkele gelaatstrekken dat de ster onder het mes was gegaan. De nieuwe wending die ze haar carrière wilde geven, werd jammer genoeg een flop. De vonk was gedoofd. Ze bleef zelfs na opeenvolgende rollen in de jaren 2000 nagenoeg volledig onopgemerkt. De koningin van de romantische komedie behoorde nu echt tot het verleden.

Fysieke veranderingen

Een frustratie die de diva in de jaren daarop probeert te overwinnen door haar gezicht aan te vallen in een poging om haar jeugd en vroegere glorie terug te winnen. Terwijl de filmindustrie haar steeds verder vergeet, neemt Meg Ryan steeds meer haar toevlucht tot plastische chirurgie. Naarmate de jaren verstrijken, ziet ze er jonger en jonger uit… maar volgens de zogenaamde fans ook meer en meer onherkenbaar. De natuurlijke schoonheid van de actrice, die in de jaren 90 nog vele harten sneller deed slaan, moet er volgens de vele reacties aan geloven. Niets lijkt haar (vroegere) fans nog te behagen. In 2009 besluit ze een punt achter haar carrière te zetten.

Achter de camera

De actrice neemt in die periode afstand van films en wijdt zich aan haar kinderen Jack en Daisy. In 2011 begint ze een nieuwe relatie met muzikant John Mellencamp, maar ook dit wordt een relatie met veel ups en downs. In 2019, wanneer hun huwelijk nadert, besluit ze de relatie voorgoed te beëindigen. Haar liefdesleven lijkt nog net zo wankel als voorheen. Op professioneel vlak, daarentegen, weet de ster zichzelf te heruitvinden...

De actrice stort zich deze keer in de plaats van acteren op het regisseren. In 2016 brengt ze haar regiedebuut ‘Ithaca’ uit. Ze herenigt zich met haar vroegere filmpartner Tom Hanks, achttien jaar na hun beroemde samenspel in ‘You've Got Mail’. Haar zoon is ook bij het project betrokken. Jack Quaid (‘Hunger Games’) treedt in de voetsporen van zijn ouders en speelt een van de hoofdpersonages in de film van zijn moeder.

Na haar dramafilm stort de actrice zich op een genre aan dat ze goed kent. In 2019 vertelt de koningin van de romantische komedies aan The New York Times Magazine dat ze bezig is met een nieuwe romantische komedie. Hoewel er nog maar weinig informatie over het project is vrijgegeven, vertrouwde Meg Ryan al toe dat “het een romantische komedie met pit zou worden, die refereert naar het onnavolgbare werk van wijlen Nora Ephron”. Laten we hopen dat de 60-jarige binnenkort inderdaad terugkeert naar het witte doek met haar favoriete genre.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top