De dag dat Pierluigi Collina plots zijn opwachting maakte in de Ligue 1

Ligue 1 | Pierluigi Collina was in de jaren 90 en 2000 dé grote ster onder scheidsrechters in het voetbal. Op een avond in 2003 leidde hij in de Franse Ligue I de absolute topmatch tussen Olympique Lyon en Olympique Marseille.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als je aan een voetbalfan vraagt om een naam van een scheidsrechter te geven, is er een grote kans dat hij de naam van Pierluigi Collina zal vermelden. De Italiaan heeft met zijn manier van fluiten zijn stempel gedrukt op het voetbal. Hij wordt dan ook aanzien als één van de beste scheidsrechters ooit.

Collina had door zijn fysiek voorkomen al een autoritaire en heel interessante uitstraling. Daarnaast had hij ook veel charisma en zorgde hij voor spektakel door er wat extra ‘theater’ aan toe te voegen. De Italiaan stond, samen met Francesco Totti en Thierry Henry, zelfs op de covers van Pro Evolution Soccer 3 en 4. Hij is nog altijd de enige scheidsrechter die ooit op de cover van een videogame stond.

Ligue 1 greep zijn kans

Maar hoe kwam Collina, enkele maanden nadat hij de WK-finale tussen Brazilië en Duitsland floot, plots op 10 januari 2003 op het veld te staan voor de topmatch tussen Lyon en Marseille? De verklaring was vrij eenvoudig. De Franse scheidsrechters woonden een bijeenkomst bij in Biarritz, waardoor er een tekort aan scheidsrechter was. Toenmalig directeur van de scheidsrechters Michel Vautroit kwam toen met het idee om buitenlandse spelleiders naar Frankrijk te halen. Een unicum, want enkel in de Europese wedstrijden streken er voordien buitenlandse scheidsrechters neer in Frankrijk. Deze keer zou het dus ook gebeuren in wedstrijden van de Franse competitie.

Vautrot wilde groots uitpakken en dacht aan Collina om de Ligue I in de picture te zetten. Canal+, dat de wedstrijden in die periode uitzond, hoopte ook zijn graantje mee te pikken. Er werden akkoorden gesloten, onder meer met toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini, om een microfoon te plaatsen zodat ze nog meer konden uitpakken met de aanwezigheid van Collina. De Italiaan veranderde enkele uren voor de wedstrijd van gedacht en weigerde dit. Vele jaren later gaf hij toe dat hij spijt had van die beslissing.

Veel impact

Lyon-Marseille was ook in 2003 een absolute topmatch. Daniël Van Buyten stond toen aan de aftrap bij Marseille, dat met 1-0 verloor na een doelpunt van Peguy Luyindula. Het was allerminst een hoogstaande partij.

En de bijdrage van Collina? Hij floot uitstekend, maar kende amper problemen. Eric Dansault stond hem die dag bij en gaf er zijn mening over. "De spelers gedroegen zich anders ten opzichte van hem en waren opvallend stil richting spelleiding. Ze wisten wie hij was en met zijn strenge blik had hij veel impact. Ik heb toen ook één ding geleerd van hem. Ik zag hem slim positie kiezen en hij wist exact waar hij welke loopacties moest maken op het veld." Zo maakte Collina ook in Frankrijk de nodige indruk.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top