De 34e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) opent vandaag met de wereldpremière van de Nederlandse film 'Four Journeys' van Louis Hothothot. In totaal zijn op het festival 264 documentaires te zien. Vanwege het grote aantal coronabesmettingen heeft de organisatie een aantal maatregelen getroffen. Zo zitten de zalen voor maximaal 80 procent vol en zijn er geen premièreborrels en feestjes.
De debuutfilm van Louis Hothothot, die eigenlijk Louis Yi Liu heet, is zijn persoonlijke verhaal over de invloed van de eenkindpolitiek op een Chinese familie. Hij werd in 1986 geboren in China als illegaal tweede kind, wat zijn ouders op een enorme boete kwam te staan en zijn vader zijn carrière kostte. De filmmaker woont tegenwoordig in Amsterdam en zocht voor de film zijn ouders en zus op om terug te blikken op het verleden. Dat levert volgens het IDFA een "complexe en genuanceerde stroom aan beladen herinneringen en pijnlijke momenten" op.

Naast Nederlandse films, onder meer ook twee nieuwe docu's van Oeke Hoogendijk, toont IDFA ook veel werk van buitenlandse makers, die afkomstig zijn uit tachtig landen. Het festival speelt zich af in meerdere bioscopen in de Nederlandse hoofdstad, maar ook op andere locaties zoals Koninklijk Theater Carré en het DeLaMar Theater. Wie liever thuisblijft, kan elke avond vanuit Tuschinski een voorstelling online zien, inclusief een nagesprek met de makers of andere gasten.

Eregast dit jaar is de Duitse videokunstenaar, schrijver en filmmaker Hito Steyerl. Het Stedelijk Museum in Amsterdam komt begin volgend jaar met een grote tentoonstelling van haar werk. Steyerl stelde voor IDFA een top 10 samen, met het thema dissidente filmmakers. Voor het programma IDFA Talks heeft de kunstenaar ook een aantal gesprekken met filmmakers uit haar selectie.
Het documentairefestival duurt tot zondag 28 november.