Kevin Janssens in Het Huis: "Ik wist: 'dit gaat het niet zijn'"

Films |

De passage van Antwerps steracteur Kevin Janssens ging niet onopgemerkt voorbij, adus Erik Goens op het einde van aflevering drie. Niet in 'Het Huis' op dinsdagavond, niet in het Vlaamse tv- en filmlandschap. Dat kan niet, na zo’n mooie en oprechte passage. Dat kan niet, na 17 films en 19 series op 16 jaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Films bleken een rode draad in het jeugdige leven van Kevin Janssens. Een jeugd lang werkte hij in de videotheek in Stabroek, waar hij met de eigenaar dagenlang verwerd - zowel met een slag op het toetsenbord in de klantendatabank als langzamer in het echte leven - van Kevke naar ‘Kevin McLear’ of ‘Kevin Johnson’, woonachtig op Sunset Boulevard.

De fascinatie en de drang om acteur te worden zorgde ervoor dat hij ondanks een ronduit rampzalige schoolcarrière, elk jaar gedubbeld en geen diploma behaald, toch op het rechte pad bleef. “In beroeps zat ik echt met krapuul in de klas”, vertelde Janssens aan tafel met Goens. “Ik had een foute weg kunnen kiezen maar ik wist van mezelf: ‘dit gaat het niet zijn.’”

In de boomhut komt Chris, de eigenaar van de videotheek, hem vergezellen voor een avond. Meteen wordt Janssens op de vingers getikt omdat hij op een foute manier een VHS doorspoelt. Wanneer die dan vasthangt, krijgt de tv een ferme klap. Televisie kapot, kracht onderschat, avond voorbij.

Het open-mond moment van de aflevering

De reactie van Janssens op het resultaat van de sportproeven. Motorisch gezien is hij 20 jaar oud, volgens de dokter. Zeer goed, maar niet onverwacht voor wie naar het gespierde lichaam van de Antwerpenaar kijkt. Minder goed, zijn zijn cardiovasculaire proeven: 45 jaar oud. “Kan niet, daar is mee gefoefeld”, is hij overtuigd. “De carrosserie is 20, de motor 45”, grapt Goens. “Ja maar wat gaat er eerst kapot? De motor natuurlijk! Daar ben ik nu echt niet goed van”, aldus Janssens terwijl hij de net niet lege kom wegzet waar net ervoor nog vier bollen ijs in zaten.

Voor wie het nog niet wist: ijs is de enige verslaving van deze Kevin Janssens. “In het middelbaar, toen ik in het kunsthumaniora zat, was dat mijn middageten. Een liter IJsboerke.” Om bij te komen voor zijn rol van Patrick in de gelijknamige film, warmde hij Häagen-Dazs op in de microgolfoven en dronk hij het zo op. Van die rol en dat eetpatroon werd hij wel depressief, gaf hij aan de dokter toe, voor zijn sportproeven.

Het meest aangrijpende van de aflevering

Het verhaal van de liesbreuk in de kinderkamer. Janssens liep in zijn leven al drie keer een liesbreuk op, onder andere tijdens Steracteur/Sterartiest maar ook als kind. Wanneer Goens hem vraagt hoe je zoiets oploopt, wordt het stil. “Mijn vader heeft mijn moeder ooit gestampt toen ze zwanger was van mij”, is de verklaring.

De moeder van Janssens verliet zijn vader toen hij drie jaar was. De man dronk veel en was agressief. Kevin heette toen ook nog Roels, maar liet zijn naam veranderen naar die van zijn stiefvader, die later Kevin’s moeder en hem in huis opving, een veilige thuishaven werd en uiteindelijk Kevin adopteerde.

Tijdens de hele aflevering wordt duidelijk dat Janssens alles goed wil doen en daardoor onzeker is. Hijzelf verklaart het, meerdere keren doorheen de aflevering, als een bewijsdrang veroorzaakt door zijn vader. Weggaan bij die man was de redding van Kevin en zijn moeder, maar dus ook wat voor de drive van de acteur zorgt.

Aan het kookeiland geeft de drukke Janssens toe een rustige invloed te missen, zoals die van de betreurde Marc Van Eeghem, die in 2017 overleed. “Die kon mij zo to the point raken of de juiste dingen zeggen. Als ik dan weer iets had gedaan of het ging met iemand weer niet goed, ‘gij zijt toch nejoenge!’ Maar hij kon dat met zo’n humor zeggen. Ik luisterde.”

Als we de boekskes mogen geloven, is het leven van Kevin Janssens een aaneenrijging van vrouwen. Als we zijn verhaal mogen geloven, is het getekend door vaders en vaderfiguren: zijn vader de dronkaard, zijn stiefvader de veiligheid. Chris van de videotheek voor de toekomst, Marc Van Eeghem de rustbrenger.

Bekijk ‘Het huis’ op dinsdag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Lees hier alles over de aflevering met Marco Borsato!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top