De NBA is altijd op zoek naar manieren om het mooie spel te promoten en daarom heeft de League voor dit seizoen enkele wijzigingen in haar regels aangebracht. Na een dozijn wedstrijden zijn sommigen tevreden, anderen minder. 

Voor NBA-commissaris Adam Silver is het zo klaar als een klontje: de Amerikaanse basketbalcompetitie gaat gebukt onder niet-sportief spel en dat moet maar eens afgelopen zijn. Daarom stelde de commissaris aan het begin van het seizoen nieuwe regels voor die komaf moeten maken met moedwillige ‘professionele’ fouten, oneerlijk verkregen vrijworpen en uitgelokte extra speeltijd. Dat het drama- en spektakelgehalte van sommige NBA-wedstrijden een duik zullen nemen, moest basketbalminnende Amerika er maar bij nemen.

Door de nieuwe regels worden aanvallende spelers niet meer geholpen door de scheidsrechter als ze expres tegen een verdediger aanschurken om een fout uit te lokken. Een overtreding wat het voetenwerk betreft wordt ook minder snel gefloten en als aanvallers verstrengeld geraken in de armen van hun opponenten, kijkt de scheidsrechter vanaf dit seizoen in veel gevallen de andere kant op. De NBA mag dus meer fysieker worden en het spel zou minder opgehouden moeten worden.

Aantal vrije worpen omlaag

Dat is ook James Harden, Trae Young en Luka Doncic niet ontgaan. Deze drie NBA-spelers staan erom bekend om de haverklap overtredingen op hun tegenstanders af te dwingen, maar krijgen dit seizoen vooralsnog minder de gelegenheid om op hun aloude wijze een vrije worp te claimen.

Hardens cijfers springen het meest in het oog, of tenminste de daling ervan. De bebaarde Brooklyn Nets-basketter haalt dit seizoen slechts een gemiddelde van 5,3 vrije worpen per wedstrijd terwijl dat vorig seizoen nog 7,3 was. Ook Trae Young heeft het dit seizoen een pak moeilijker op de court. Hij kreeg een boete van 15.000 dollar omdat hij eens een scheidsrechter van jetje had gegeven omdat die de nieuwe regels correct toepaste en niet meeging in Youngs verhaal.

Harden en Young hoeven echter nog niet te panikeren. Uit statistieken van StateMuse blijkt immers dat het gemiddeld aantal vrije worpen dit seizoen is gedaald tot 19,7 per wedstrijd en dat is een historisch laagtepunt.

Verdedigers zijn opgelucht

De nieuwe regels mogen dan wel een doorn in het oog van James Harden of Trae Young zijn, dat wil niet zeggen dat iedereen kommer en kwel predikt. Neem bijvoorbeeld de verdedigende spelers, zij mogen dit seizoen iets fysieker te werk gaan zonder dat het zwaard van Damocles hen steevast boven het hoofd zal hangen. Draymond Green, een van de beter presterende verdedigers, getuigde voor de camera’s van ESPN dat hij uitkijkt naar de nieuwe regels in de NBA. “Ik ga het basketball zelfs opnieuw op de buis volgen”, vertelde Green. “Tot dit seizoen stoorde ik me immers altijd aan de fopduiken die sommige concullega’s uitvoerden om punten te winnen. Nu daar paal en perk is aan gesteld, heb ik meer zin om het basketball van andere teams te volgen", aldus de man.

Volg het beste van de NBA het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Deze week op Eleven Sports:

Zaterdag 20 november 

  • Phoenix Suns - Dallas Mavericks om 16u00 op Eleven Sports 2
  • New York Knicks - Houston Rockets om 23u00 op Eleven Sports 2
Zondag 21 november 
  • LA Clippers - Dallas Mavericks om 21u30 op Eleven Sports 2