Afgelopen zaterdag kwam er na meer dan een maand van hevige strijd om de wereldtitel een einde aan het WK League of Legends 2021. Het ideale moment dus om samen een korte blik te gunnen op enkele van de meest memorabele momenten van de competitie. Spoiler alert: er zijn er geweest, heel wat zelfs.

Edward Gaming veroverde een paar dagen geleden zijn eerste wereldtitel na een danteske strijd tegen de titelverdediger DAMWON Kia. Ondertussen zijn de verschillende deelnemende teams naar huis teruggekeerd. Nu volgt er een periode van wachten en de mercato, voordat de competitie in januari herneemt.

Om je bezig te houden, hebben we een kort overzicht gemaakt van de beste momenten, zowel op het podium als ernaast. Hou je vast, want hier gaan we.

Japan voor de eerste keer in groepsfase

Het duurde niet lang voor we een wereldprimeur kregen op de Worlds 2021. Het Japanse Detonation FocusMe, gekwalificeerd voor de play-infase na een opmerkelijk optreden in de Mid-Season Invitational en een regulier seizoen waarin het slechts drie keer verloor en een waanzinnige comeback in de play-offs liet optekenen, begon aan de competitie met veel grinta en de wens om iedereen te laten zien dat het land zijn plek in het toernooi verdiende.

© Riot Games – De Japanse spelers op het podium van het Main Event

De Japanners eindigden als eerste in hun play-ingroep na een welverdiende tiebreaker-overwinning tegen Cloud9. Ondanks de laatste plaats en geen enkele overwinning op het Main Event, hebben de Japanners dit jaar voor het eerst hun opwachting gemaakt op het hoofdpodium van de League of Legends Worlds, wat een opmerkelijke prestatie is. En gezien het groeiende spelniveau in de regio mogen we ze in toekomstige edities opnieuw verwachten.

De tranen van Nisqy

Laten we er geen doekjes om winden, deze editie van de Worlds was zeker een van de meest ingewikkelde om te managen voor de Europese teams. Tussen ongunstige lotingen, slechte prestaties en management dat op de vingers werd getikt, hadden onze vertegenwoordigers hun handen vol tijdens de competitiemaand. En Fnatic was geen uitzondering op de regel, met zijn slechtste prestatie ooit op de Worlds, als we de niet-kwalificatie tijdens de tweede editie van de competitie niet meetellen.

Het team onder leiding van de Belgen Bwipo en Nisqy overleefde namelijk niet de groepsfase van het Main Event. Na het dramatische vertrek van ADC Upset naar Duitsland om familiale redenen, had het team het blijkbaar moeilijk om te presteren zoals verwacht. Fnatic sloot zijn avontuur af met vijf nederlagen in de groepsfase.

Terwijl het team net wilde beginnen aan zijn tweede wedstrijddag, zond de organisatie een aflevering uit van haar serie “Legends in Action“, met beelden van achter de schermen van de ploeg tijdens het toernooi. In de aflevering komen we te weten welk gewicht, soms enorm, er op de schouders van deze spelers rust, en welke gevolgen dat kan hebben voor hun gemoed. Hoewel sommige beelden hartverscheurend zijn, laten ze absoluut zien hoe betrokken esporters kunnen zijn bij de plannen van hun team.

Maoan uitgesloten

Gevallen van valsspelen, of pogingen tot valsspelen, zijn vrij zeldzaam in de geschiedenis van de League of Legends Worlds. Tijdens de tweede editie van de competitie werden sommige spelers ondervraagt omdat ze tijdens wedstrijden naar de minimap op het podiumscherm keken, maar deze zaak gaat veel verder.

In de nacht van 9 oktober, toen zijn team Beyond Gaming zich plaatste voor de eerste ronde van de Knockout Stage van de play-infase, verschenen screenshots van gesprekken met midlaner Maoan op sociale media. Daaruit bleek dat de speler de mogelijke picks en bans van zijn team voor de wedstrijd van de volgende dag tegen Galatasaray Esports had uitgelekt. Erger nog, het gesprek in kwestie was naar verluidt bedoeld om bepaalde weddenschappen op de wedstrijd te beïnvloeden.

Ondanks het late uur volgde er snel een reactie van Riot Games. De uitgever van het spel en de organisator van het toernooi kondigde de uitsluiting van de speler voor de rest van de competitie aan. Door het besluit zag zijn organisatie zich verplicht om de enige vervanger in de organisatie, toplaner PK, op de midlane in te zetten. Beyond Gaming zou twee dagen later, voor de poorten van de groepsfase, worden uitgeschakeld door Hanwha Life Esports.

De uitschakeling van FunPlus Phoenix in de groepsfase

Wereldkampioen worden in League of Legends is zowel een droom als een eer voor elke competitieve speler. Maar zo’n titel is soms ook een zware last om te dragen en dan zijn er nog de verwachtingen van de fans. De wereldkampioen van 2019, FunPlus Phoenix, ondervond dat op een pijnlijke manier tijdens de Worlds, en is ongetwijfeld een van de grootste teleurstellingen van deze editie.

© Riot Games

Nadat het team zich in 2020 niet had kunnen plaatsen, keerde FPX dit jaar terug in wat velen al de “groep des doods” voor Rogue en Cloud9 noemden. Maar terwijl velen dachten dat de Chinezen zich zouden kwalificeren, eindigden ze in de groepsfase gelijk met de Europeanen en de Noord-Amerikanen. Tegen alle verwachtingen in slaagden de Rogue-spelers erin de wereldkampioen van 2019 uit te schakelen in de eerste ronde van de tiebreaker.

Die mislukking werd door de volgers toegeschreven aan het spelniveau van jungler Tian. Ter herinnering, laatstgenoemde heeft al enkele maanden gezondheidsproblemen. Door een gecompliceerde aandoening had de speler besloten een stap terug te zetten uit de competitie, tot de uitsluiting van zijn vervanger Bo wegens wedstrijdvervalsing tijdens zijn periode in de LDL. Na de wanprestatie besloot de clubleiding om met een schone lei helemaal opnieuw te beginnen…

Een nieuw kijkcijferrecord

Wederom hebben de Worlds van League of Legends zich gevestigd als groots evenement in de wereldwijde esportsscene. Na een piek van 3.882.252 kijkers tijdens de finale van 2020, een cijfer dat iets onder het record van 2019 lag, brak de grote finale van 2021 opnieuw records.

De clash tussen EDward Gaming en de Koreanen van Damwon Kia trok meer dan 4 miljoen unieke kijkers aan, 4.018.728 om precies te zijn. Dat getal maakt deze finale tot het meest bekeken esportsevenement ooit.

© EsportsCharts

Maar het toernooi vestigde ook een ander record, voor het meeste uren kijken. Het aantal bekeken uren bereikte 174.826.794, bijna 30 miljoen meer dan in de editie van 2020 toen het evenement slechts negen uur minder telde.

Er is geen twijfel over mogelijk dat deze 2021-editie van de Worlds ons verwend heeft. Nu moeten we alleen nog wachten tot volgend jaar om de beste ploegen van de wereld opnieuw op hetzelfde podium verzameld te zien. De volgende editie zou in Noord-Amerika moeten doorgaan, zoals aangegeven door de kalender van Riot Games, en meer dan waarschijnlijk met enkele aanpassingen in het format.