Op de zesde speeldag in groep I van de kwalificaties voor het EK U21 van 2023 staan de Belgische beloften van bondscoach Jacky Mathijssen dinsdagavond in Dundee voor een verplaatsing naar Schotland.

Het is voor hen de laatste wedstrijd van het jaar, dat ze in schoonheid willen afsluiten. In de kwalificaties kenden ze met vijftien op vijftien een droomstart. Rechtstreekse concurrent Denemarken werd reeds verslagen en vorige week ging Turkije voor de bijl in Leuven. 

"De ultieme uitdaging is natuurlijk om ook deze wedstrijd nog te winnen. Dan trek je volgend jaar met achttien op achttien en vele troeven in handen naar Denemarken. Meer nog: dan hebben we dit jaar al onze wedstrijden gewonnen. We hebben zelfs nog geen enkele veldgoal moeten incasseren. Wie kan dat nog zeggen? Dat wil niet zeggen dat we euforisch zijn, er zit gewoon vertrouwen in deze groep. En realisme, want we beseffen maar al te goed dat het nog niet gespeeld is", bekende Mathijssen maandag tijdens het persmoment.

De Schotse jeugdploegen staan bekend om hun fysieke aanpak en durven zoals vanouds de lange bal hanteren. "Ze staan voor de waarden van het Britse voetbal en al zeker in eigen huis. Het komt er vooral op aan niet mee te gaan in dat fysieke spel, door een hoog tempo op te leggen, hoog tussen de lijnen te spelen en hen zo geen kans te geven om in duel te gaan. Op sommige momenten zal dat lukken, even later weer niet."

Met Maarten Vandevoordt en Nick Shinton zag Mathijssen zijn eerste en derde doelman geblesseerd uitvallen. Senne Lammens van Club Brugge zal daardoor in Dundee tussen de palen staan, PSV-goalie Maxime Delanghe is zijn reserve. "Ik weet dat daar smalend over gedaan wordt in de media, maar ik zorg altijd voor vier doelmannen want dat is makkelijker voor op training. Ik heb vier fantastische doelmannen en we vangen die afwezigheden wel op. Vandevoordt heeft natuurlijk een streepje voor omdat hij effectief al in een eerste elftal speelt en dat hij weet wat dat is, tegenover grote teams in een groot stadion staan. Dat onderscheidt hem van de andere drie. Senne heeft dat in het verleden echter al goed gedaan bij ons en zal dat nu ook doen." 

Vandevoordt liep zijn kwetsuur op in het potige duel tegen de Turken. Hij is overigens niet de enige, zo blijkt. "Naast de twee doelmannen hebben er nog een aantal jongens niet getraind. Tegen Turkije was het hard tegen onzacht. Namen ga ik niet noemen, want we moeten onze tegenstander ook niet slimmer maken. Maar er zijn een aantal jongens die nog niet getraind hebben. We hopen hen nog klaar te krijgen. Er bestaat een kans dat ze speelklaar geraken, anders zouden ze hier niet zijn."

Certitude op het middenveld is Luikenaar Nicolas Raskin. De Standard-speler mocht vrijdag meevieren tegen Turkije. "We hebben zeker wat gevierd, maar daarna zijn we gewoon beginnen te werken want we hebben hier nog een belangrijke wedstrijd. We willen het jaar in schoonheid afsluiten tegen deze fysiek sterke ploeg, die er altijd voor gaat", aldus Raskin.

Volg hier in livestream of op de tv-zender Pickx+ Sports 1 de wedstrijd tussen de Belgische beloften U21 en Schotland op dinsdag 16 november, aftrap om 19u55.