Op 17 november 2017 vielen de leden van het vrouwelijke Nigeriaanse bobsleeteam elkaar in de armen. Ze hadden zich immers net gekwalificeerd voor de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang en dat als eerste Afrikaanse bobsleeteam ooit.

Je leest het goed, geen enkel Afrikaans bobsleeteam heeft ooit meegedaan aan de Olympische winterspelen, ook het Nigeriaanse niet. Daar is het immers dag in dag uit meer dan twintig graden en ligt er geen sneeuw om te oefenen. 

Bovendien is de Nigeriaanse bevolking niet bekend met de bobsleediscipline, buiten het feit dat sommige inwoners wellicht al eens de film ‘Cool Runnings’ hebben gezien. In die film uit 1993 wordt het verhaal verteld van het Jamaicaanse mannelijke bobsleeteam dat de winterspelen in Calgary, Canada bereikte en de wereld verbaasde met uitstekende bobsleetijden.

Een land van sprinters

Toch komt de deelname van het vrouwelijke Nigeriaanse bobsleeteam niet helemaal uit de lucht gevallen. Teamleden Seun Adigun, Ngozi Onwumere en Akuoma Omeoga hebben immers al heel wat Olympische kilometers op de teller staan, die hebben ze verzameld in de sprintdiscipline. Adigun deed in 2012 zelfs mee aan de zomerspelen in Londen en liep daar de 100 meter hordenloop.

Waarom de dames net het bobsleeën verkozen, weet niemand. Toch sloegen ze de handen in elkaar en slaagden ze erin om 150.000 dollar in te zamelen om trainingen te organiseren, uitrustingen aan te kopen en marketingmateriaal in te kopen. Dat plan heeft gewerkt want de dames hebben hun stoutste droom waargemaakt.

Inspirerende boodschap

Dat was meedoen in Pyeongchang, natuurlijk! Maar daar eindigde het Nigeriaanse vrouwenteam op een teleurstellende twintigste plaats en dat voor het oog van de hele wereld. Toch was er geen traan te bespeuren bij Adigun, Onwumere en Omeoga en van een fronsend voorhoofd was evenmin sprake. De dames hadden immers hun belangrijkste doel bereikt: dat was hun land op de kaart zetten tijdens de Olympische Winterspelen. 

“We wouden iets bereiken dat groter is dan onszelf en aan iedereen tonen dat dergelijke ambities niet onmogelijk zijn”, klonk het bij Adigun na afloop van de wedstrijd. Met haar boodschap heeft ze hopelijk miljoenen vrouwen op het Afrikaanse continent geïnspireerd om hetzelfde te doen.

Andermaal, in sport kan alles!