Legendarische wedstrijden: Dirk Kuyt schenkt Feyenoord na 18 jaar de landstitel

Voetbal |

Zondag 14 mei 2017 is voor vele Rotterdammers een dag om nooit meer te vergeten. Toen speelde clubicoon Dirk Kuyt zijn laatste wedstrijd waarin hij drie goals tegen de netten prikte. Op die manier schonk hij Feyenoord de landstitel en dat na achhtien jaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie supporters van Feyenoord naar het seizoen 2016-2017 vraagt, krijgt steevast een mooie glimlach op de tronie te zien. Dat komt omdat hun club met behulp van Feyenoord-legende Dirk Kuyt voor het eerst sinds 1999 de landstitel won en dat ten koste van rivalen Ajax en PSV. De Rotterdamse club had vanaf de eerste speeldag de toon gezet in de Eredivisie maar het bleef spannend tot op het einde.

Dat kwam omdat zowel Ajax als PSV de hele competitie in de nek zaten van Feyenoord. Pas twee speeldagen voor het einde begingen de Rotterdammers een zeldzame blunder door te verliezen tegen Excelsior, hun stadsgenoot. Hierdoor naderde Ajax tot op één punt van Feyenoord en maakten ze in de Arena al plannen voor een potentieel kampioenenfeest ten koste van hun rivaal. Er stond wel nog één laatste speeldag op de kalender en daarin nam Feyenoord het op tegen Heracles. Die match moest absoluut gewonnen worden om de titel veilig te stellen en daarin zou niemand minder dan Dirk Kuyt een hoofdrol in opeisen.

De grote Dirk Kuyt-show

Dirk Kuyt was die uitschuiver tegen Excelsior namelijk al lang vergeten. De toenmalige 37-jarige spits van Feyenoord verscheen complexloos aan de aftrap, schoot na amper veertig seconden op het doel van Heracles, waarna de bal binnenging (1-0). De Kuip ontplofte, de duizenden aanwezige fans konden hun ogen niet geloven en lieten het bier in grote getalen aanrukken. 

Het elftal van Feyenoord liet zich niet afleiden door al het feestgedruis en na twaalf minuten vond niemand minder dan Dirk Kuyt opnieuw de weg naar doel dankzij een assist van Eljero Elia. Er barstte een nog groter volksfeest uit op de tribunes. De supporters van Feyenoord, scandeerden en masse Kuyts naam en dat deed het Rotterdamse team even zwalpen. Gelukkig kon doelman Reuven Niemeijer de meubelen redden voor de Rotterdammers die kort na enkele gevaarlijke kansen voor Excelsior opnieuw wakker schoten.

Door de grote poort naar buiten

Heracles gaf via Peter van Ooijen nog een laatste stuiptrekking waardoor het 3-1 werd, maar dat kon de pret niet drukken. Toen de scheidsrechter affloot, was het eindelijk officieel. Feyenoord Rotterdam werd na achttien jaar, voor de vijftiende keer, landskampioen van Nederland. Het dankt zijn laatste overwinning aan clublegende Dirk Kuyt die na een lange internationale carrière bij Liverpool en Fenerbahçe opnieuw in de Eredivisie kwam spelen om Feyenoord kampioen te maken. Eenmaal hij die missie had volbracht, en de kampioenentitel uitbundig had gevierd, kondigde Kuyt zijn voetbalpensioen aan. In stijl dus.

Ben je fan van de reeks over legendarische matchen? Lees dan hier alles over hoe Algerije aartsvijand Egypte over de knie legde in de strijd om een WK-ticket!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top