De Zuid-Afrikaanse voetbalbond (SAFA) heeft vandaag, een dag na het verloren WK-kwalificatieduel bij Ghana (1-0), aangegeven een formele klacht te zullen indienen bij de Wereldvoetbalbond FIFA vanwege vermeende matchfixing. Door de nederlaag is Zuid-Afrika, dat gecoacht wordt door Hugo Broos, uitgeschakeld voor deelname aan het WK in Qatar (21 november-18 december 2022).
Het enige doelpunt van de partij kwam er na een licht toegekende strafschop door de Senegalese ref Maguette N'Diaye. Andre Ayew velde even voorbij het halfuur het lot van de Zuid-Afrikanen. Door de zege gaat Ghana als groepswinnaar door naar de laatste kwalificatiefase voor Afrikaanse landen op weg naar het WK. Enkel de tien poulewinnaars plaatsten zich voor die laatste fase. Uiteindelijk mogen er vijf Afrikaanse landen naar het WK.

Na de match was er veel commotie over de penalty. Broos gaf aan "helemaal niet tevreden te zijn met de scheidsrechter". "Die stond Ghana toe op een agressieve manier te spelen", aldus onze landgenoot. De Zuid-Afrikaanse bond vermoedt matchfixing.

Tebogo Motlanthe, de CEO van de Zuid-Afrikaanse bond, gaf maandagmorgen in een bericht op Twitter aan dat er een klacht zal worden neergelegd bij de FIFA. "De wedstrijdleiding heeft de partij beslist en zoiets mag niet gebeuren. We zullen enkele wedstrijdbeslissingen aanvechten. We voelen ons bekocht. Het gaat niet enkel om de penalty. Samen met een expert gaan we een sterk dossier voorbereiden. We kijken naar het precedent dat de FIFA in 2017 schepte toen het ons onze interland tegen Senegal liet herspelen."