Wie is Tomasso Pobega, de verrassing in de selectie van Roberto Mancini?

Voetbal |

De Italiaanse bondscoach had een kleine surprise in petto voor deze interlandbreak: Tomasso Pobega werd voor het eerst opgeroepen voor de Squadra Azzurra. Tegen Zwitserland en Noord-Ierland mag de 22-jarige middenvelder van Torino zich bewijzen als international.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tomasso Pobega werd geboren in Trieste, in het noorden van Italië, en zette daar ook zijn eerste voetbalpasjes bij de plaatselijke voetbalvereniging US Triestina. Meteen valt zijn talent op, waardoor hij op zijn veertiende al een aanbieding krijgt van het grote AC Milan. Tomasso neemt de uitdaging aan en zet zijn ontwikkeling verder in de jeugdformatie van de Rossoneri. Maar in het seizoen 2018-2019 acht hij de tijd rijp om de stap te zetten naar het voetbal bij de echte mannen en forceert een uitleenbeurt. Hij debuteert in het eerste elftal van Ternana Calcio, in de Serie C.

Het werd een vruchtbare samenwerking want op amper 19-jarige leeftijd speelt Tomasso Pobega zowat het hele seizoen in de basisploeg en groeit er zelfs uit tot een sterkhouder op het middenveld. Pordenono Calcio, een club die net promotie naar de Serie B bewerkstelligde, neemt hem over. Pobega blijft zich ontwikkelen en blijkt ook zonder problemen mee te draaien in de Italiaanse tweede klasse. Voor AC Milan het sein om zijn contract te verlengen tot 2025.

Een complete speler

Na één seizoen zoekt hij alweer nieuwe oorden op, in de zomer van 2020 slaat hij zijn kamp op bij Spezia Calcio. Het biedt hem de kans op het hoogste niveau door te breken. In 20 wedstrijden voor Spezia klokt hij af op 6 doelpunten en 3 assists. Ook bij de Italiaanse nationale belofteploeg manifesteert hij zich als een titularis. Terwijl zijn stijgende vormcurve constant is, is zijn clubkeuze dat veel minder, want opnieuw verandert Pobega al na een seizoen van werkgever. Dit keer is het Torino dat hem binnen weet te halen. De club waar ook Rode Duivel Dennis Praet deze zomer tekende.

De ster van Tomasso Pobega is rijzende en trainers zijn wild van hem. Dat heeft veel te maken met zijn gegeerde profiel: een alleskunner op het middenveld. Erg solide in de fysieke duels, technisch in staat om met een dribbel uit netelige situaties te geraken en tactisch onderlegd. Hij kan op elke strook van het veld uit de voeten, in de balrecuperatie of om offensief het verschil te maken.

Terugkeer naar Milaan?

De 3-4-1-2 die Torino-coach Ivan Juric gebruikt, is Pobega op het lijf geschreven. Meer nog dan zijn statistieken in deze campagne, imponeert hij met zijn présence op het middenveld. Dat zag ook bondscoach Roberto Mancini, die hem het enkele weken geleden voor het eerst opnam in zijn selectie. Een nieuwe stap vooruit in de stormachtige ontwikkeling van Pobega.

De volgende etappe is al te voorspellen: een terugkeer naar AC Milan, de club die hem opleidde en die ondanks de vele uitleenbeurten blijft geloven in het talent van de 22-jarige middenvelder. Zeker wanneer Franck Kessié, een speler met een gelijkaardig profiel, deze wintermercato zou vertrekken bij de Rossoneri. Kessié wordt het hof gemaakt door heel wat topclubs. Er staat dus nog heel wat moois te gebeuren voor deze nieuwe Italiaanse wonderboy, wie weet zelfs een eerste WK binnen een klein jaar.

Volg de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Italië en Noord-Ierland deze maandag om 20u45 op Eleven Sports, beschikbaar in de optie Pickx Sports van Proximus.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top