De twee organisaties hebben een clausule in het contract van Cloud9 voor de aankoop van Luka “Perkz” Perkovic gezet. Die zal de Noord-Amerikaanse organisatie beletten om de Kroaat terug te verkopen aan het Europese Fnatic. Na een onderzoek door Riot Games werd geen van beide organisaties bestraft.

Dit werd onthuld door DotEsports-verslaggever Jacob Wolf. Toen Cloud9 midlaner Luka “Perkz” Perkovic overnam van G2 Esports, namen de twee organisaties een clausule op in het contract van de speler, die hem drie jaar verbiedt om voor Fnatic te spelen. De clausule loopt af in november 2023.

Carlos “Ocelote” Rodriguez, CEO van G2 Esports, gaf destijds aan dat hij zijn speler niet naar Fnatic wilde laten gaan, maar het bestaan van de clausule werd pas enkele dagen geleden bekend.

Geen sancties voor de betrokken teams

Hoewel de Noord-Amerikaanse bond de deal goedkeurde bij het ondertekenen, diende Fnatic onlangs een klacht in bij LEC-functionarissen. Op dat moment namen de hoofden van esports bij Riot Games de zaak over, wegens de betrokkenheid van twee verschillende leagues bij de deal.

Een onderzoek dat niet heeft geleid tot sancties voor de twee organisaties. Volgens Riot Games, gezien de meningsverschillen tussen Cloud9 en Fnatic over de uitkoopsom van de speler, zou de toekomst van Perkz niet beïnvloed zijn door de toevoeging van deze clausule. De uitgever heeft wel aangekondigd dat het dergelijke clausules in spelerscontracten in de toekomst niet meer zal toestaan. Dat meldt een bron dicht bij het bedrijf.

De LCS-spelersbond meldde dat het “onafhankelijk onderzoek doet naar de omstandigheden van dit rapport en zich zal verzetten tegen elke overeenkomst die illegaal of onethisch de bewegingen van spelers beperkt of de onderhandelingspositie van spelers wijzigt“.

Perkz zal zich naar verwachting aansluiten bij Team Vitality voor het seizoen van 2022, samen met Team Liquid-toplaner Barney “Alphari” Morris. Het duo had eerder de wens geuit om samen in de Europese competitie te spelen.