In de herfst van 1981 werd Tina Turner geïnterviewd voor People Magazine, vijf jaar na haar scheiding van Ike Turner, met wie ze 16 jaar getrouwd was en een muzikaal duo vormde. De documentaire ‘Tina’, vanavond te zien op Canvas, schenkt ons een intieme en onthullende blik in het verhaal van “The Queen of Rock ’n Roll” aan de hand van nooit eerder vertoond beeldmateriaal en het wellicht laatste interview van Tina zelf.

De muziekdocumentaire, een geesteskind van filmmakers Daniel Lindsay en T.J. Martin, is volgens Amerikaanse filmmedia “dé manier van het muzikale icoon om haar verhaal een laatste, definitieve keer te vertellen”.

De film opent met een daverende begroeting van Tina Turner: een clip van 30 jaar geleden, van de toen 50-jarige zangeres in al haar glorie met zilveren lovertjes en lange benen, in een bomvol stadion voor een dolenthousiast publiek. Het is symbolisch voor hoe de muziekwereld Turner ziet: een icoon, een levende legende en een idool. Maar haar levensverhaal is niet een en al rozengeur en manenschijn: eerder al waren haar autobiografie ‘I, Tina’, de biopic ‘What’s Love Got To Do With It’ (met Angela Bassett in de hoofdrol) en laatst nog de Broadway-musical ‘Tina: The Tina Turner Musical’ gewijd aan de ontberingen, trauma’s en het misbruik die de nu 81-jarige zangeres in haar leven heeft moeten doorstaan.

Nooit meer praten

‘Tina’, met opnieuw een verschijning van Turners goede vriendin Angela Bassett, biedt echter iets anders. De nieuwe docufilm gunt ons een blik op Turners muzikale opkomst – met een nieuw genre en een nieuwe stijl in de jaren tachtig – maar mijdt ook de harde feiten niet. In 1981, vijf jaar nadat ze de scheiding van Ike Turner had aangevraagd, onthulde ze tijdens een interview met People magazine de wreedheden die ze door zijn toedoen had meegemaakt. Door haar hele verhaal in één keer te vertellen – inclusief het misbruik dat ze als kind meemaakte – hoopte de mega-ster dat ze er nadien nooit meer over zou hoeven te praten.

Maar het tegendeel gebeurde: sinds ze de meest pijnlijke delen van haar leven aan de wereld onthulde, wordt Turner steeds maar onder druk gezet om het verhaal te blijven hervertellen, wat betekent dat ze de meest afschuwelijke momenten in haar leven moet herbeleven en herhalen. Ze gaf een vinger, de wereld nam een hele arm...

Oogverblindende persona

‘Tina’ is dan ook bedoeld als de laatste intieme blik op haar privéleven. Het hele verhaal wordt verteld in vijf delen: ‘Ike & Tina’, ‘Family’, ‘Comeback’, ‘The Story’ en ‘Love’. Dat hele verhaal horen we rechtstreeks van Turner, gefilmd op haar Zwitserse landgoed in 2019. Filmmakers Dan Lindsay en T.J. Martin documenteerden de vroege jaren van de zangeres, haar gedachten over het moederschap en haar drang om het te maken. Ze gebruikten daarvoor archiefbeelden en Turners herinneringen om hun publiek mee te trekken naar het verleden. We zien Turners oogverblindende publieke persona, van jongs af aan een feit, maar tegelijk leed ze achter gesloten deuren tijdens haar 16-jarige huwelijk in stilte onder het fysieke, mentale en seksuele misbruik van haar ex-man… ‘Tina’ dwingt ook ons om die hoogte- en dieptepunten te herbeleven: een film die even glorieus als hartverscheurend is.

 

Bekijk ‘Tina’ op donderdag 18 november om 21u20 op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!