"Als het maar niet over aambeien gaat" – Dit was de week van De Slimste Mens Ter Wereld

Films | Het zal u niet verbazen, maar ook deze week gingen we voor de vierde week op rij met z’n allen op zoek naar De Slimste Mens Ter Wereld. Die zullen we waarschijnlijk niet op deze manier vinden, al vonden we wel De Slimste Week Tot Nu Toe. Daarin zorgden ijzersterke kandidaten voor drie nieuwe records, evenveel spannende finales en genepen billen. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De overblijvers van week drie, Heidi de Pauw en Alexander Hendrickx, werden op maandag – tijdens de 650ste aflevering, hoera! – vergezeld door Vlaanderens nieuwste bekende coronawetenschapper, Geert Meyfroidt. Die wilde het gerust over allerhande kwaaltjes aan het menselijke lichaam hebben maar had toch één voorwaarde: "Als het maar niet over aambeien gaat". Waarop jurylid Philippe Geubels voor een vriend vroeg of je van masturberen blind kon worden en met het negatieve antwoord Erik Van Looy geruststelde.

Nog voor de filmpjesronde was het al duidelijk hoe laat het was. Meyfroidt haalde met 369 seconden meer dan het dubbel van De Pauw en lag ook een flinke honderd seconden voor op Hendrickx. In die filmpjesronde ging hij vrolijk verder en maakte hij een perfecte beurt bij zijn eigen vraag, terwijl hij ook goed aanvulde op de vragen van de tegenstanders. Eindstand: 559 seconden, goed voor de op acht na beste score ooit. In de finale schoof eeuwige finalist Alexander Hendrickx Heidi De Pauw vlotjes aan de kant.

Met de komst van actrice Tine Embrechts dinsdag mocht de score van Meyfroidt meteen al opschuiven en postvatten op de rand van de top tien. Met een whopping 667 seconden, nadat ze in de voorstellingsronde alle mogelijke uitvluchten ter wereld – kinderen, zwangerschapsdementie, een lief met demotiverend veel kennis - verving ze Jennifer Heylen aan de top van het klassement aller tijden. Heylen, op dinsdag jurylid, pakte het goed op en beloonde de winnares met kus en knuffel.

In een spannende finale haalde de intensivist het van hockeyer Hendrickx, dankzij een goede kennis van de Jungle Book-dieren en hun namen. Zo stuurde Meyfroidt in één aflevering een sterke deelnemer naar huis én verwees hij een hardnekkige mythe naar de prullenmand. Néé, studenten geneeskunde komen hun vinger niet in achterwerken van patiënten onder narcose steken, als een soort oefening om de prostaat te checken. Hoe graag ze dat ook zouden willen.

Befhumor

Het eerste halfuur van de woensdagaflevering was gevuld met befhumor. Hoe kan het ook anders als de Nederlandse zangeres Merol, bekend van "Hou je bek en bef me", afzakte naar België. Haar typische licht arrogante stijl gaf vuur aan de aflevering. Merol denkt de Slimste Mens te kunnen worden, anders zou ze er niet zitten, legde ze uit. Dat die ambitie niet ongegrond is, bleek vijftig minuten later wanneer ze haar sterke tegenstrevers naar de finale stuurde, met opnieuw een topscore van 598 seconden.

Twee vrouwelijke nieuwkomers na elkaar die winnen, en daarbij een topscore halen. De score van Geert Meyfroidt struikelde daardoor nog een plaats verder, het ravijn naast de top tien in. Dan haal je een topscore in een programma dat al 19 jaar meegaat, is het na twee (!) uitzendingen al geen top tien meer... Meyfroidt liet het in de finale niet aan zijn hart komen en behield zijn focus. Moeilijk wel, met een Tine Embrechts die bij de eerste vraag de tekst van ‘Drie Koningen’ niet meer kende, daarna niet meer recupereerde en vooral zichzelf bleef uitlachen en Meyfroidt probeerde te overtuigen om geen 30 seconden te zakken. Game face.

Marcelo Ballardin was de laatste instapper van de vierde week. De Brazilo-Belgische chef-kok van restaurant Oak in Gent, met Michelinster, gaf zichzelf geen kans om te winnen. Michelinster of niet, Herman Brusselmans, befkoning verenigd met befkoningin Merol, stond klaar om de man op zijn plaats te zetten: “Drie dagen schijterij” na eten in Oak. Ballardin liet zich gelukkig niet doen en won tot zijn eigen verbazing en dankzij misschien hier en daar een gelukkige volgorde van vragen de aflevering. Vier afleveringen, vier binnenkomers die winnen: dat is pas een sterke week.

Merol en Meyfroidt werden de finale ingestuurd waarin Merol een stevige 150 seconden goed te maken had. Het werd de indrukwekkendste finale van dit seizoen tot zo ver. Beide kandidaten misten amper een tred maar uiteindelijk was het de dokter professor die naar huis gestuurd werd na een tactische fout bij de voorlaatste vraag. Buiten adem en gedehydrateerd vroegen wij ons af hoe deze Merol het slechts twee afleveringen volhield bij haar deelname aan de Nederlandse Slimste Mens.

Wie niet genoeg krijgt van dat Nederlandse geweld, kan zich alvast verlekkeren op de gast die Ballardin en Merol maandag zal vervoegen: comedian en televisiemaker Arjen Lubach.

Bekijk ‘De Slimste Mens Ter Wereld’ elke maandag tot en met donderdag om 21u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top