Deze week op je tv: van witteboordencriminaliteit tot sandalenepos

Films | Zoals elke maandag serveert Proximus Pickx je een eigenzinnige selectie van het beste dat televisieland deze week voor je in petto heeft. Voor elke dag een topkeuze. Ontdek ze hier!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Maandag: 'White Collar'

White Collar staat voor 'witte boord', wat verwijst naar het universum van deze populaire Amerikaanse misdaadserie die in 2009 gelanceerd werd: de witteboordencriminaliteit. We volgen Neal Caffrey, een gladde gentleman die van frauduleuze zaakjes zijn beroep heeft gemaakt. Tot hij achter de tralies vliegt. Neal ontsnapt, maar wordt alweer snel ingerekend door de FBI. De Amerikaanse inlichtingendienst maakt een deal met hem: voortaan staat Neal aan hun kant. Hij zal helpen veel van zijn soortgenoten te ontmaskeren. Hetgeen wel eens voor de nodige gewetensconflicten zorgt bij Neal…

De serie werd een succes en kreeg uiteindelijk vijf seizoenen -die VTM 3 nu opnieuw uitzendt. De populariteit van ‘White Collar’ hangt in grote mate samen met de hoofdrolspelers: Matt Bomer als Neal Caffrey en Tim DeKay als FBI-inspecteur Peter Burke. Niet dat het Bomer -nadien uitgegroeid tot een icoon van de queer community- naar Hollywoodfaam katapulteerde, want op een rol in de film ‘Magic Mike’ na hebben we hem nooit in grote producties zien schitteren. De New Yorker maakte andere keuzes en keerde terug naar zijn eerste liefde: Broadway. Via de herhalingen van ‘White Collar’ kunnen gelukkig nog mensen van overal ter wereld van zijn acteertalent genieten.

'White Collar' is maandag en elke andere dag van de week te zien vanaf 23u20 op VTM 3, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Dinsdag: WK-kwalificatiewedstrijd Wales – België

Nadat dit weekend Estland geklopt werd, is het zeker: België gaat naar het WK 2022 in Qatar. Maar dat betekent niet dat er nog weinig is om naar uit te kijken in deze laatste wedstrijd van de WK-kwalificatiecampagne. Zo is er de retour en forme van Kevin De Bruyne, na enkele moeilijke maanden eindelijk verlost van zijn ‘zware benen’. De ster van Manchester City vliegt weer over het veld. Ook voor die andere vedette van ons nationale voetbalelftal, Eden Hazard, zijn deze interlands belangrijk om zijn vormpeil op te krikken. Waar hij bij Real Madrid amper van de bank afkomt, is hij bij de Rode Duivels nog steeds de patron op wie gerekend wordt om het verschil te maken. En als Eden zich goed in zijn vel voelt, mag je altijd magische dribbels of acties verwachten. Nog in hetzelfde schuitje is Dries Mertens, na zijn schouderoperatie eindelijk verlost van fysieke kwaaltjes en klaar om weer in de frontlinie te dartelen. Naast de comeback van deze drie anciens wordt het ook uitkijken naar de plannen van bondscoach Roberto Martínez met de nieuwkomers en jonkies in de kern. Dan denken we aan debutanten Dante Vanzeir en Wout Faes, of Charles De Ketelaere en Arthur Theate die misschien de kans krijgen om zich verder te manifesteren?

Langs Welshe kant loopt er eveneens schoon volk rond, vooral dan in de aanvallende sector, denk aan Real Madrid-vedette Gareth Bale, jong talent Daniel James, of ancien Aaron Ramsey. Sinds het EK 2016, waar Wales onze Rode Duivels in de kwartfinales verraste, gelden de Britse eilandbewoners bovendien als onze angstgegners. Time for payback!

Bekijk Wales - België dinsdag 16 november vanaf 20U25 op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Woensdag: 'Toni Morrison, Black Matter(s)'

De Afro-Amerikaanse schrijfster Toni Morrison ontving in 1993 de Nobelprijs voor Literatuur. En in 2012 bedeelde toenmalig president Barack Obama haar de Medal of Freedom toe, de hoogste onderscheiding die een Amerikaanse burger te beurt kan vallen. Een beloning voor haar oeuvre, dat klassiekers als ‘Song of Solomon’, ‘Beloved’ (waarvoor ze ook een Pulitzerprijs kreeg en dat in 1998 verfilmd werd) en ‘The Bluest Eye’ omvat. Allemaal boeken die een grote bijdrage leverden aan de Amerikaanse maatschappij, en dan vooral in de erkenning van de discriminatie jegens de Afro-Amerikaanse cultuur en de zware en langdurende gevolgen van de slavernij. In die zin groeide Morrison -in 2019 overleden- ook uit tot een icoon van de Black Lives Matter-beweging, die haar oeuvre weer relevanter dan ooit maakte. Die pioniersrol van Morrison vormt de insteek van deze documentaire van Peter Sellars, dat inzoomt op het succes van haar boek ‘Beloved’ en dat daarnaast ook animaties, foto's en archiefmateriaal over het racisme in de VS toont.

Bekijk de documentaire 'Toni Morrison: Black Matter(s)' op woensdag 17 november vanaf 23u20 op NPO 2, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Donderdag: 'Tina'

Recente Amerikaanse documentaire (2021) van TJ Martin en Daniel Lindsay over pop- en rockicoon Tina Turner, geboren als Anna Mae Bullock. Ze leeft al enkele jaren onder de radar in de Zwitserland, haar adoptieland. Dat heeft veel te maken met haar wankele gezondheidstoestand. De Queen of Rock’n Roll is er ondertussen al 82 en voelt haar einde naderen, geeft ze zelf toe. Deze docu biedt naast heel wat exclusief beeldmateriaal ook een van de laatste diepte-interviews met Tina Turner. Geen onderwerp wordt uit de weg gegaan, van haar stormachtige bestorming van de muziektop in de jaren 60 en 70 (‘Nutbush City’, ‘River Deep – Mountain High’), tot de fysieke en psychische terreur die ze moest ondergaan in haar toxische relatie met Ike Turner. In 1981 scheidde ze van de drugsverslaafde soulster na zestien jaar huwelijk. Het luidde voor Tina een nieuwe episode in haar leven in: eentje waarin ze als solo-artieste en sterke vrouw heel de wereld veroverde met hits als ‘Private Dancer’ en ‘What’s Love Got to Do With It’. Met 200 miljoen verkochte platen is ze de bestverkopende vrouwelijke rockartiest en bovendien verkocht ze de meeste concerttickets van alle soloartiesten ter wereld.

Bekijk ‘Tina’ op donderdag 18 november om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Vrijdag: 'Gladiator'

Twaalf Oscarnominaties, waarvan vijf verzilverd, meer heb je niet nodig om te weten dat het hier om een klassieker uit de cinema gaat. ‘Gladiator’, uitgekomen in 2000, luidde de revival van de ‘sandalenfilm’ in. Het meer dan twee uur durende epos van regisseur Ridley Scott (‘Alien’, ‘Blade Runner’) brengt het verhaal van de generaal Maximus, die na een succesvolle loopbaan als krijgsheer door de Romeinse keizer Marcus Aurelius een rol krijgt aangeboden als ‘protector van Rome’. Zeer tegen de zin van Commodus, de zoon van keizer. Marcus Aurelius wordt vermoord en Commodus laat Maximus verbannen, hij moet als slaaf zien te overleven. Maar Maximus begint vanuit die onderbuik van de Romeinse samenleving een nieuwe veroveringstocht: als gladiator krijgt hij de bevolking achter zich in een bitse strijd met de nieuwe, wreedaardige keizer Commodus.

De decors zijn oogverblindend en rijkelijk gedetailleerd. De acteerprestaties van kleppers als Russell Crowe (Maximus) en Joaquin Phoenix (Commodus) legendarisch. De actiescenes imposant. Tel daarbij nog een epische soundtrack van maestro Hans Zimmer en een strakke regie van Ridley Scott en dan weet je: kassa kassa! De film leverde al zo’n half miljard dollar op en won in totaal zo’n 57 prijzen wereldwijd.

Bekijk ‘Gladiator’ op vrijdag 19 november om 20u35 op Play 4, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top