'Message in a Bottle': deze echte boodschappen zijn gevonden in drijvende flessen

Films | Vanavond zendt VTM 3 het romantisch drama 'Message in a Bottle' uit, een productie met Kevin Costner, Robin Wright Penn en Paul Newman in de hoofdrol. De film lijkt uit de duim gezogen van een creatieve scenarist, maar niets is minder waar. Proximus Pickx toont je dat de werkelijkheid soms de fictie kan doen verbleken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een eeuw onderweg

Er worden regelmatig flessen gevonden die een boodschap bevatten, maar weinig zijn zo lang onderweg als de boodschap van Richard Paltz. De 20-jarige bakkerszoon maakte op 17 mei 1913 een trektocht met een vriendengroep aan de Baltische Zee en gooide daar een fles in het water. Ruim 101 jaar later viste de Duitser Konrad Fischer de fles op tijdens een tocht met zijn vissersboot. Volgens Duitse media konden onderzoekers van het Internationale Maritieme Museum in Hamburg de schrijver achterhalen en vervolgens zijn kleindochter Angela Erdmann opsporen. De brief werd uiteindelijk in 2014 gepresenteerd aan de 62-jarige vrouw, die in Berlijn woont. "Dat was een emotioneel moment", getuigt ze in Duitse media.

Legerpost

We blijven nog even in hetzelfde tijdperk met de flessenpost van de Britse soldaat Thomas Hughes, die op 9 september 1914 een bericht in het Kanaal wierp. De 26-jarige soldaat was op weg naar het front van de Eerste Wereldoorlog en wilde dat de ontvanger een bijgesloten brief aan zijn vrouw zou bezorgen. In de brief zegt de soldaat dat hij van zijn vrouw houdt en vraagt haar om dit bericht goed te bewaren. Enkele dagen na het verzenden van de brief kwam Hughes om in het slagveld, zijn lichaam werd nooit gevonden. In 1999 trof Steve Gowan de fles aan op een strand aan de kust van Essex in Engeland. Hij stelde alles in het werk om de familie van de soldaat te traceren. Na enig onderzoek vond Gowan ene Emily Crowhurst uit Nieuw-Zeeland, de dochter van de soldaat. Met hulp van de krant The New Zealand Post kon de brief 85 jaar na verzending bezorgd worden aan de vrouw. "Ik heb nu eindelijk het gevoel dat ik een stukje van mijn vader heb teruggekregen", verklaart de vrouw aan de BBC.

Familiereis

Voor een recenter voorbeeld gaan we terug naar 1987, het jaar dat de 5-jarige Frank Üsbeck met zijn ouders een bootreis naar Denemarken maakte. De peuter schreef een briefje en stopte die met hulp van zijn ouders in een fles, die ze vervolgens te water lieten. "Wil je me iets terugsturen als je deze brief vindt", vroeg kleine Frank in de brief. Ruim 24 jaar later ontdekte de Russische tiener Daniil Korotkikh de fles met het briefje aan de Koerse Schoorwal, een langgerekte landstrook die net voor de Russische en Litouwse kust ligt. De dertienjarige jongen kon de schrijver van de brief traceren en heeft in maart 2011 een videogesprek gehad met de Duitser, die in dat jaar 29 jaar oud was.

Bekijk ‘Message in a bottle’ op woensdag 17 november om 22u25 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil! 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top