Yannick van de Velde, nieuwkomer in 'Undercover': "Een droom die uitkomt!"

Films |

Een nieuw seizoen van ‘Undercover’ dat betekent ook een nieuwe lading namen en personages. De Nederlander Yannick van de Velde is er daar een van. Hij vertolkte in de film ‘Ferry’ al eens Lars, de broer van Danielle van Marken, en doet dat nu ook in seizoen 3 van ‘Undercover’. Proximus Pickx had een gesprek met de acteur die boven de Moerdijk faam geniet maar bij ons nog onbekend is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Yannick van de Velde, dat klinkt vooral heel Vlaams. Niet onlogisch, want zijn vader, de bekende regisseur/scenarist Jean van de Velde heeft Belgische roots (hoewel geboren in Congo). In Nederland is zoonlief zelf ook een klinkende naam, dankzij een hoofdrol als tiener in de jeugdfilm ‘In Oranje’ en later ‘Brief voor de Koning’, of via zijn rollen als stemacteur voor animatiefilms. Maar het bekendst is hij van de sketchshow ‘Rundfunk’, samen met compagnon de route Tom van Kalmthout, waarmee hij afstudeerde aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. ‘Rundfunk’ is een show die met succes op tv en in het theater gebracht werd, maar dat Vlaanderen niet Nederland is, ondervond Yannick (31) aan den lijve.

“We hebben ook vier shows in Vlaanderen gedaan met ‘Rundfunk’ maar dat was niet echt een succes”, vertelt Yannick in een exclusief gesprek met Pickx. “Niet zozeer door het verschil in humor, wel door het andere taalgebruik. Sommige termen zijn gewoon verschillend, waardoor een grap verloren gaat. Dat hebben we toch onderschat. We kunnen die show dus maar beter in Nederland blijven doen.”

Zijn bekendheid in Vlaanderen reikt dus niet verder dan die van zijn naamgenoot, want er bestaat ook een klassiek pianist Yannick Van de Velde. “Wat wel eens voor verwarring zorgt”, lacht Yannick -de Nederlander. “Ik heb al mails of berichtjes gekregen met de vraag of ik een concerto kon komen spelen. Maar verder dan ‘Broeder Jacob’ zou ik niet komen, vrees ik. Ik wil misschien van deze gelegenheid gebruik maken om mijn naamgenoot de groeten te doen!”

Dromen van ‘Undercover’

Via Elise Schaap, die in ‘Undercover’ het personage van Danielle van Marken, alias Mevrouw Ferry Bouman, vertolkt, geraakte Yannick van de Velde betrokken bij de Netflixfilm ‘Ferry’. Een soort prequel op de reeks waarbij ingezoomd wordt op het parcours van drugsbaron Ferry Bouman voor hij in camping Zonnedauw belandt, waar seizoen 1 van ‘Undercover’ start. “Elise liet mijn naam vallen toen er gezocht werd naar een acteur die haar broertje kon spelen”, legt Yannick uit. “Wij konden het uitstekend met elkaar vinden en als mensen ons bezig zien, zeggen ze vaak dat wij ook echt broer en zus kunnen zijn. Het grappige is dat ik pas daar op de set van de film ging beseffen dat ze me ook in seizoen 3 van de reeks in die rol zouden meenemen. Geweldig natuurlijk, want ik ben fan van het eerste uur!”

“Wat mij vooral aansprak was de Belgisch-Nederlandse samenwerking. Ik kan niet begrijpen dat dat niet vaker gebeurt. Wij, als Nederlanders, konden naar Tom Waes kijken zonder hem te zien als een beroemde Belg. Hij was gewoon Bob. Of neem in seizoen 2 de West-Vlaamse broers: ik vond dat waanzinnig goed, ook al verstond ik er geen woord van. (lacht) En omgekeerd geldt hetzelfde, denk ik, dat jullie onbevooroordeeld kunnen kijken naar Nederlandse acteurs. Dat maakt het allemaal net iets echter. Daarnaast zijn er natuurlijk het fantastische scenario en de aparte sfeer die over de reeks hangt. Toen ik de eerste twee seizoenen zag, zei ik meteen tegen mijn vriendin: wow, hier zou ik zo graag in meedoen. En kijk… een droom die uitkomt. Dat zeg ik zonder overdrijven. Het is ook gewoon vet om in iets mee te doen dat op Netflix zit, waarbij je vlak voor de serie begint het bekende deuntje hoort… du-dum!”

Verschil tussen film en serie

De film ‘Ferry’ werd geregisseerd door Cecilia Verheyden, terwijl seizoen 3 van ‘Undercover’ in handen kwam van de Vlaming Joël Vanhoebrouck. Zorgde dat toch voor een andere manier van werken of waren er veel overlappingen? Yannick: “Het was vooral anders door de verschillende draaiperiodes. ‘Ferry’ was in putje zomer, tijdens een hittegolf, dus tussen de opnames door was het puffen of in het meer aan de camping duiken. Terwijl de reeks opgenomen werd in de winter, waar we dus vooral zaten te klappertanden. (lacht) Maar verder was het qua manier van werken en sfeer niet zo anders, aangezien min of meer dezelfde ploeg meedeed en ook de scenaristen dezelfde bleven.”

Over zijn rol in de reeks kan Yannick van de Velde het volgende kwijt: “In de reeks zie je hoe Ferry Lars probeert te overtuigen weer drugs te gaan produceren voor hem, maar daarvoor moet hij eerst uit het afkickcentrum geraken. De wortel voor de neus is een nieuw kunstgebit, want door een te overmatig drugsgebruik is dat helemaal om zeep. Maar ‘Undercover’ zou ‘Undercover’ niet zijn als dat niet een beetje uit de hand zou lopen. Het was wel een uitdaging om dat Brabants onder de knie te krijgen, een lastig dialect.”

In seizoen 3 verhuist 'Undercover' van de paardenfokkerij naar het Turkse drugsmilieu, wat voor leuke nieuwe ervaringen zorgde, getuigt Yannick. “Zo zit er in een bepaalde aflevering een besnijdenisfeest. Er is vanalles gaande en je voelt de onderhuidse spanning. (“Een mooie woordspeling”, merken we op, nvdr) God ja, nu je ’t zegt! Heb je meteen je titel boven het artikel zeg. (lacht) Maar dus: een misdaadreeks als ‘Undercover’ brengt je op plekken waar je anders nooit komt. Zoals een scene in een gigantische feestwinkel, of een date in een discobowling, zoals mijn personage Lars op een bepaald moment doet. Heel boeiend.”

Ouwehoeren met Tom Waes

Het klikte met de collega-acteurs op de set, niet in het minst met hoofdrolspelers Frank Lammers en Tom Waes. Hun verbindende factor: liefde voor voetbal. Yannick: “Ikzelf ben Ajax-fan, Frank supportert voor PSV en Tom voor Antwerp. Daar hebben we dus flink wat over zitten ouwehoeren. Nu nog sturen we geregeld berichtjes om elkaar te jennen wanneer iemands ploeg zwaar verloren heeft. (lacht) Ik had ook alle afleveringen van ‘Reizen Waes’ gezien, dus ik heb met Tom veel over zijn reizen kunnen praten.”

Waar hij vroeger vooral humor, drama en jeugdproducties deed, kon Yannick nu de sprong wagen in het misdaadgenre. Dat smaakt naar meer, maar toch beseft de Nederlandse acteur dat dat niet evident wordt: “Ten eerste heb je de rollen niet zomaar voor het uitkiezen. Ik zie er ook wat uit als een blije sukkel, dan is het niet evident om een dreigend personage te spelen. Daarom vond ik dit een geweldige kans, ze hebben hun best gedaan om van mij een geloofwaardige junk te maken. Ik heb ondertussen alle afleveringen gezien en ik moet zeggen: ik was toch zelf ook helemaal verrast door de finale van de serie. Ik had bewust niet het volledige script gelezen van de laatste afleveringen, enkel mijn eigen teksten.”

Hij heeft evenwel werk genoeg, voorlopig althans. “Ik toer nog met mijn cabaretvoorstelling, maar dat zou wel eens van korte duur kunnen zijn als de theaterzalen weer dichtgaan door corona. Verder ga ik in de zomer samen met Tom, mijn partner bij ‘Rundfunk’, schrijven aan een nieuwe serie.”

Bekijk 'Undercover' seizoen 3 vanaf 21 november op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Alle seizoenen van 'Undercover' zijn ook te vinden op Netflix, net als de prequel-film 'Ferry'. Meer info over het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top