La Casa De Papel: 6 dingen die je nog niet wist over de Spaanse misdaadserie

Series | Je wacht waarschijnlijk vol ongeduld op het laatste deel van de Spaanse misdaadserie ‘La Casa de Papel’! Tot het zover is, kun je hier interessante weetjes over je favoriete bankovervallers ontdekken.

Door MF

Deel dit nieuws

Spot stervoetballer Neymar

De serie ‘La Casa de Papel’ is een groot succes geworden met fans over de hele wereld. Daarbij horen ook enkele beroemde kijkers, zoals auteur Stephen King en de Braziliaanse voetballer Neymar. Die laatste genoot zo van de serie dat hij de makers vroeg of hij erin mocht meespelen. Omdat hij het zo lief vroeg, kreeg hij zijn zin. Kijk maar eens heel oplettend naar aflevering 2 in seizoen 3 en zoek naar de monnik Joao.

Zo kreeg Tokyo haar naam

Typisch aan ‘La Casa de Papel’ zijn de codenamen van steden die alle overvallers krijgen: Tokyo, Denver, Nairobi, Berlin … Maar hoe begon het eigenlijk? Dat was puur toeval. Alex Pina, een van de makers van de serie, verscheen op een dag op zijn werk met een T-shirt met daarop ‘Tokyo’. Bij zijn collega Jesus Colmenar ging toen een lampje branden en het personage ‘Tokyo’ was geboren!

Ook de Professor heeft een geografische naam

De Professor, het brein achter de hele operatie, is de enige waarvan we de geografische naam niet kennen. Toch kreeg hij er achter de schermen een: Vaticaanstad. Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld waar de paus de plak zwaait. De perfecte naam voor de Professor, die net zo mysterieus en beveiligd is als het kleine land.

Nog een leuk weetje: wist je dat de acteur Álvaro Morte, die de Professor speelt, helemaal geen oogproblemen heeft en heeft moeten trainen om gewoon te worden aan de bril van zijn personage?

Het verhaal achter het masker

De iconische look van ‘La Casa de Papel’ komt ongetwijfeld door de maskers die de overvallers dragen. Ze gebruiken het gezicht van de Spaanse surrealistische kunstenaar Salvador Dalí, die net als zij tegen het kapitalisme was. Zo herdenken ze de impactvolle kunstenaar via hun eigen revolutie tegen de regering en de banken. Eerst was de Gala-Salvador Dali Foundation niet akkoord met het gebruik van de maskers, maar uiteindelijk gaven ze toch toe.

Altijd een lastminutescript

Bij de meeste series krijgen de acteurs op voorhand een volledig script om zich voor te bereiden, maar bij ‘La Casa de Papel’ ging het een tikkeltje anders. De makers schreven om de zoveel tijd een stuk, omdat ze eerst afwachtten hoe de kijkers reageerden op bepaalde scènes. Voor de acteurs was het dus ook altijd spannend: wat zal mijn personage nog doen dit seizoen? Op die manier werd acteren in de serie even verrassend als de plotlijn van de serie zelf. Daar hebben wij als kijker alvast geen probleem mee!

Een hele hoop rode jumpsuits

Naast de Dalí-maskers vallen ook de rode jumpsuits op in ‘La Casa de Papel’. Wist je dat er maar liefst 600 exemplaren nodig waren? In sommige scènes hadden acteurs zo’n tien keer een nieuwe outfit nodig, omdat er bloed, stof, vuil … gebruikt werd. De rode kleur werd gekozen door art director Abdón Alcañiz omdat die contrasteerde met de donkere sets én een speciale betekenis had. Rood staat voor frustratie en passie, revolutie en opstand, wat vooral bij het gevecht van de Professor tegen de overheid en het kapitalisme een grote rol speelt.

Bekijk seizoen 1 tot en met 5 (deel 1) van ‘La Casa de Papel’ nu op Netflix en stort je op deel 2 van het vijfde seizoen vanaf 3 december.

Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) vind je hier terug. Meer over het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top