Jago Geerts (Yamaha) heeft woensdag de eerste reeks in de MX2-klasse van de Grote Prijs motorcross in het Italiaanse Mantua, dat is de achttiende en tevens laatste WK-manche van het seizoen, op zijn naam geschreven.
Onze 21-jarige landgenoot, die afgelopen weekend met de GP van Lombardije zijn negende WK-zege boekte, haalde het van de Nederlander Kay de Wolf en de Franse wereldkampioen Maxime Renaud. Geerts nam daarmee ook een optie op de vicewereldtitel in de MX2.

Florent Lambillon (KTM) en Julian Vander Auwera (Husqvarna) kwamen niet verder dan respectievelijk de 23e en 25e plaats. De tweede reeks wordt woensdagnamiddag gereden.

In de MXGP eindigt het kampioenschap met een nagelbijter. Jeffrey Herlings won immers de eerste reeks in Italië, waardoor de Nederlandse KTM-rijder in de WK-stand op gelijke hoogte komt met de Fransman Romain Febvre (Kawasaki), tweede in Mantua. De Sloveense regerende wereldkampioen Tim Gajser volgt na een derde plaats op zeventien punten en heeft nog slecht een waterkans op een nieuwe wereldtitel.

Van Belgische zijde werd Jeremy Van Horebeek (Beta) dertiende, Brent Van Doninck (Yamaha) kwam als zeventiende over de streep. De afscheidnemende Kevin Strijbos (Yamaha) werd 26e. De tweede manche volgt later op woensdagnamiddag.