The Witcher: eerst de boeken, dan de serie. Waar verschillen ze?

The Witcher, de serie gebaseerd op de boeken van de Poolse auteur Andrzej Sapkowski, waarin we de lotgevallen volgen van de Witcher, Geralt van Rivia, die dankzij een aantal sterk ontwikkelde bovennatuurlijke gaven de strijd aangaat met de meest afzichtelijke en evil monsters. Acht boeken zijn er in totaal. Seizoen 2 kan je nu bekijken op Netflix.

Het verleden van Yennefer

Een groot verschil is alvast dat de serie het niet louter heeft over het Geralt-personage, zoals dat in het eerste boek wel het geval is. In The Witcher krijgen we meteen een opslitsing en ligt de focus op drie personages: Geralt, Ciri en Yennefer. Vooral de evolutie van Yennefer valt op. In de serie ontwikkelt ze zich van outcast hunchback naar heks, terwijl het boek haar verleden maar mondjesmaat prijsgeeft.

De relatie tussen Geralt en Yennefer

In de boeken hebben Geralt en Yennefer er al een vrij tumultueuze relatie opzitten, als ze elkaar ontmoeten. Als lezer krijg je af en toe info over hoe het komt dat ze zich soms zo bitsig tegenover elkaar gedragen. In de serie is dat helemaal anders: het eerste seizoen lijkt wel een kennismakingsronde. Blind getrouwd? Mja, maar anders.

Koningin Calanthe

Een van de grootste verschillen is dat Calanthe in de serie meedogenlozer is dan in het boek. Ze wil iedereen die ook maar een druppel elfenbloed in de aderen heeft uitroeien, terwijl ze in het boek zelf elf-voorouders heeft. Daar is geen sprake van een elf-ocide.

Tissaia de Vries

Nog een personage dat tussen boek en serie een bijzonder ingrijpende make-over  heeft ondergaan. In de boeken is ze een van de meest sympathieke personages, en de mentor van Yennefer in de Brotherhood of Sorcerers. In de serie is ze een manipulatieve, berekende opportuniste met despotische trekken.

Het heksenritueel

Een ingrijpende verandering – en nogal een bloederige – is deze: the sorcerer’s ritual, waarin iedereen die het ondergaat lichamelijk kan veranderen. Maar opdat het ritueel zou slagen, moet de baarmoeder van diegene die het ondergaat, verwijderd worden. Op zich al geen fraai beeld. De serie toont deze procedure tot in het detail, terwijl het in boek enkel gaat om het onvruchtbaar maken. Beetje ‘Game of thrones’-gore? Zou kunnen.

Cintra valt

In het boek wordt dat terloops vermeldt – we maken het niet mee. In de serie krijg je de val van Cintra helemaal mee, brutaal. Als kijker krijg je zo meer empathie met Ciri. Clever!

Triss Merigold

Net zoals in de game The Witcher duikt Triss Merigold vroeger op in de serie dan in het boek (waar ze pas in boek 3 verschijnt). In de serie huurt ze Geralt in om en striga te lijf te gaan, terwijl dat in het boek maar een vrij banaal moment is.

Series

Bekijk alles
Top