Mythische vieringen: de zenpose van Erling Håland zorgt voor ophef bij PSG

Voetbal |

Erling Braut Håland is een Noorse voetballer van 21 jaar oud. Hij speelde van 2019 tot en met 2020 voor het Oostenrijkse Red Bull Salzburg en sinds vorig jaar speelt hij de pannen van het dak bij Borussia Dortmund aan de zijde van Axel Witsel, Thorgan Hazard en Thomas Meunier. Maar wist jij dat Håland, naast een patent op vele doelpunten, ook een unieke viering heeft? Die kennen ze zelfs tot in Parijs...

Door Proximus

Deel dit nieuws

Innerlijke rust

Met Salzburg trad Håland in 2019 aan in de Champions League en daarin trok hij heel wat aandacht naar zich toe. Hij maakte onder andere een hattrick tegen KRC Genk en wist zes keer te scoren in acht Champions League-wedstrijden. Sommige van zijn goals vierde Håland met de zogenaamde zenpose. Bij deze pose gaat de Noorse spits op het veld in kleermakerszit zitten, sluit hij de ogen en brengt hij zijn duimen richting zijn wijsvingers. Dat allemaal met een uitgestreken, zichtbaar opgeluchte gelaatsuitdrukking terwijl zijn teammakkers op hem afstormen.

Het Noorse wonderkind vertelde aan enkele geïnteresseerde journalisten dat deze viering niet uit de lucht kwam gevallen. Håland doet aan meditatie en die bezigheid helpt hem naar eigen zeggen om innerlijke rust te vinden in zijn drukke leven als profvoetballer. “Ik word er kalm door en daarom vier ik mijn goals op eenzelfde manier.”

Hommeles in Parijs

Niet enkel Håland ging leentjebuur spelen bij de Oosterse zenmeesters. Ook Liverpool-spits en -meteoor Mo Salah geeft af en toe een knipoog naar Oosterse meditatietechnieken als hij een goal scoort. Salah staat bekend om zijn ‘boom’-pose en gaf in de Britse pers aan ook dat hij fan is van mediteren. “Ik ben een grote aanhanger van yoga en die yoga-viering gebeurde geheel spontaan.” Salah is echter nog nooit in de problemen gekomen met zijn viering, terwijl Håland wel al eens tegen de schenen heeft geschopt van andere clubs met zijn zenpose.

Dat gebeurde immers in 2020 toen Borussia Dortmund in de achtste finale van de Champions League thuis met 2-1 won van Paris Saint-Germain. In die heenwedstrijd scoorde Håland twee keer en dat vierde hij door zijn lotushouding aan te nemen. De viering van de Noor werd duchtig opgepikt door de fans van Borussia Dortmund die deze massaal naar de fans van PSG verstuurde en een onderschrift hadden toegevoegd: ‘Paris: my city, not yours’.

In eer gekrenkt

De Parijzenaars waren in hun eer gekrenkt en wonnen op hun beurt de terugwedstrijd met 2-0 van Dortmund. Neymar Jr. scoorde in die wedstrijd en vierde zijn doelpunt door de lotushouding van Håland te imiteren. Volgens de spelers van PSG toonden de spelers van Dortmund geen respect en moesten ze daarom wel reageren. Die reactie was volgens sommige kenners en critici dan weer het status van topvoetballer onwaardig. Hoe dan ook, Erling Håland zet zichzelf op de kaart via zijn vele doelpunten maar ook via zijn unieke doelpuntviering en dat kunnen we enkel maar toejuichen.

Ben je een fan van onze serie? Lees dan hier alles over de “Siii”-vieringen van Cristiano Ronaldo of de uitzonderlijke viering van Diego Forlan die de spelregels van het voetbal veranderde.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top