Nancy Pelosi, de democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft op de Klimaatconferentie in Glasgow de bijzondere rol van vrouwen bij de aanpak van de klimaatcrisis benadrukt. De wereld heeft meer vrouwenstemmen nodig, klonk het.
De 81-jarige Pelosi bedankte expliciet meisjes en vrouwen die talloze mensen hebben gemobiliseerd om druk uit te oefenen op beleidsmakers. "Laten we deze jonge vrouwen bedanken. Ik geloof dat als vrouwen slagen, de wereld slaagt", aldus de democrate.
Verder vestigde Pelosi ook de aandacht op het feit dat vrouwen zwaarder te lijden hebben onder de klimaatcrisis dan mannen. Zo stipte ze aan dat 80 procent van de mensen die door natuurrampen hun huis moeten verlaten, van het vrouwelijke geslacht zijn.
Op de Klimaatconferentie staat dinsdag de gelijkheid van vrouwen centraal op de agenda. Volgens de Verenigde Naties zijn vrouwen vaker slachtoffer van de klimaatopwarming omdat ze in de armste bevolkingsgroepen ter wereld de meerderheid vormen.