De indrukwekkendste stadions van de NFL

Sport | De VS zien alles groots en ook met American football maken ze indruk op de hele wereld.

Door MF

Deel dit nieuws

Amerikanen weten wat een goede show is en de stadions van de NFL zijn daar het perfecte bewijs van. De afgelopen jaren openden ultramoderne stadions de deuren in zowat het hele land.

SoFi Stadium, Los Angeles

Het SoFi Stadium in Los Angeles werd in 2020 ingehuldigd. Het biedt plaats aan 70.000 toeschouwers en is dit jaar de place to be voor de Super Bowl. De Rams en de Chargers delen het stadion tijdens het seizoen. Het is trouwens dankzij dit stadion dat Los Angeles twee NFL-teams telt: de Rams van Saint-Louis en de Chargers van San Diego. De bouw van het SoFi Stadium kostte maar liefst bijna 5 miljard dollar. Helemaal in het midden kijkt het reuzescherm Oculus uit op het hele stadion. Oculus is trouwens het grootste scherm ter wereld: het is 110 meter lang, 15 meter hoog, weegt 900 ton en biedt 4K-resolutie in het hele stadion.

Allegiant Stadium, Las Vegas

Ook het Allegiant Stadium in Las Vegas werd in 2020 ingehuldigd. Sinds hun verhuis uit Oakland is het de thuisbasis van de Raiders. Ook al is het niet evident om op te vallen in een blingbling-stad als Las Vegas, toch slaagt het Allegiant Stadium daar wonderwel in. Het biedt plaats aan 65.000 toeschouwers en wordt met zijn zwarte glanzende kleur en immense glaspartij ook wel de Death Star genoemd. De bouw van het stadion, goed voor een prijskaartje van 2 miljard dollar, werd voor 40% gesubsideerd door Clark, de county waar Las Vegas ligt. Er werd trouwens een speciale taks op hotelkamers gestemd om het project te financieren. De Raiders zijn het eerste team van de grote Amerikaanse leagues dat zich in Las Vegas is komen vestigen. Tot nu weigerden eigenaars zich in Nevada te vestigen, want ze waren bang voor wedstrijdvervalsing: Nevada is een van de enige staten waar sportweddenschappen toegelaten zijn. Vandaag zou ook de NBA overwegen om een team in Las Vegas te vestigen.

Mercedes-Benz Stadium, Atlanta

Het Mercedes-Benz Stadium in Atlanta, waar in 2019 de Super Bowl LIII plaats vond, past perfect bij het imago van zijn grootste sponsor: als het dak open is, heeft het stadion de vorm van een ster. Als het dak gesloten is, wordt het stadion een enorme serre. De thuisbasis van de Falcons ligt net naast het basketstadion van de Atlanta Hawks en kan 71.000 toeschouwers ontvangen. Het werd in 2017 ingehuldigd en kostte 1,6 miljard dollar.

U.S. Bank Stadium, Minneapolis

Het U.S. Bank Stadium ontvangt sinds 2016 de Minnesota Vikings in Minneapolis en in februari 2018 wonnen de Philadelphia Eagles er de Super Bowl LII. Architecturaal gezien is dit een opmerkelijk stadion. Het geheel heeft de vorm van een drakar en het dak is geïnspireerd op scandinavische architectuur. Het is voor een groot stuk met ETFE bedekt en toch zit het stadion al van bij de bouw in het vizier van vogelliefhebbers. Het transparante materiaal, een alternatief voor glas, weerspiegelt de zon en verblindt daardoor vogels, waardoor er heel wat tegen het gebouw crashen.

AT&T Stadium, Dallas

Het stadion van de Dallas Cowboys werd in 2009 ingehuldigd en is bijna vintage te noemen als je het vergelijkt met de andere NFL-stadions. Het was nochtans het eerste stadion dat een reuzescherm van 54 meter diameter boven het veld plaatste. Toen werd de kost op meer dan 1 miljard dollar geschat, waardoor het AT&T Stadium het duurste stadion ter wereld was. Het design roept echter vragen op. Door de oriëntatie van het stadion en de grote glaspartijen achter de end zones worden spelers tijdens wedstrijden in de namiddag verblind. Voor zo'n prijskaartje zou je nochtans mogen verwachten dat met elk detail was rekening gehouden.

State Farm Stadium, Glendale

Het State Farm Stadium, dicht bij de woestijn van Arizona, ontvangt de Cardinals sinds 2006. Het dak kan de verzengende zon blokkeren en dat is nodig, want het is er heel erg warm. Om ervoor te zorgen dat de grasmat goed kan groeien en van natuurlijk licht kan genieten, is die op wielen gemonteerd, zodat hij uit het stadion kan worden gehaald. Dit stadion is even mooi aan de buiten- als aan de binnenkant en mocht al twee keer een Super Bowl ontvangen. De NFL heeft trouwens het Stade Farm Stadium van Glendale aangeduid als gastheer van de Super Bowl LVII in februari 2023.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top