Vijf Engelse teams - Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham en tweedeklasser Cardiff City - zullen vanaf januari opnieuw staanplaatsen aanbieden in hun stadions. De Britse minister van Sport, Nigel Huddleston, gaf daar toestemming voor.
De clubs en hun fans ijveren al een tijdje voor de terugkeer van staantribunes in stadions. Die verdwenen in Engeland helemaal uit beeld na het stadiondrama in Hillsborough, het stadion van Sheffield Wednesday, in 1989. Bij een paniekuitbraak kwam het publiek op een staantribune in de verdrukking, waarbij 97 supporters van Liverpool om het leven kwamen. Alle staanplaatsen in de Engelse stadions werden na die ramp vervangen door zitplaatsen.

Intussen zijn de veiligheidsvoorwaarden in Britse stadions al jaren erg streng. Ook de nieuwe staanplaatsen worden onderworpen aan verschillende voorschriften. Zo moeten op de staangedeelten stoeltjes beschikbaar blijven. Vanaf 1 januari mag het experiment in de praktijk worden uitgevoerd. Als de proef slaagt, zullen er volgend seizoen mogelijk meer clubs staanplaatsen kunnen aanbieden.