Worlds 2021: EDward Gaming klopt titelverdediger DAMWON in grote finale

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het Chinese EDward Gaming versloeg de Koreaanse gigant DAMWON Kia in vijf games in de grote finale van de 2021 League of Legends World Championships. Dat gebeurde in het Laugardalsholl Sport Center in Reykjavik, op zaterdag 6 november.

Esportsfans hadden niet te klagen over de programmering van het weekend van 6 en 7 november. Naast de slotfase van de PGL Major die de CS:GO-wereld in zijn greep houdt, vond de grote finale plaats van het populairste esportsevenement op de planeet. Na een maand lange competitie ontmoette EDward Gaming titelverdediger DAMWON Kia in een topaffiche.

Een Chinese verrassing

In die wedstrijd trok EDward Gaming aan het langste eind, hoewel velen vooraf hadden ingezet op een overwinning van de Koreanen. Zij waren immers de grote favorieten van het toernooi, na een bijna foutloze prestatie in deze Worlds. Voor de halve finale tegen drievoudig kampioen T1 had de ploeg nog geen enkele nederlaag geleden, terwijl de Chinezen een wisselvallige indruk nalieten.

EDG had vijf wedstrijden nodig om de Koreaanse verdediging open te breken en de wereldtitel op te eisen. Een primeur voor de ploeg, die tijdens de vorige edities al vier keer struikelde in de kwartfinales. EDward Gaming kon eindelijk de vloek van de Worlds doorbreken.

Voor het eerst sinds 2016, en de tweede keer in de geschiedenis van de Worlds, werd de finale beslist in de vijfde game. Die zat vol plotwendingen. Lee “Scout” Ye-chan, midlaner van het EDG-team, haalde alles uit de kast om Heo “ShowMaker” Su, algemeen beschouwd als de opvolger van Faker, de mond te snoeren.

Khan zegt de scene vaarwel

De Koreaan had tijdens de persconferentie voor de kwartfinale tegen MAD Lions zijn team al gewaarschuwd: “De enige ploeg die ons zorgen zou kunnen baren is EDG“. Dat voorgevoel bleek terecht, na de tweede nederlaag van DAMWON tegen een Chinees team in 2021.

© Riot Games

Deze WK-finale betekende ook het afscheid van Kim “Khan” Dong-ha, die beschouwd wordt als een van de beste toplaners. Hij werd opgeroepen voor militaire dienst in Zuid-Korea en gaat met pensioen. “Ik had liever mijn laatste woorden gezegd na het winnen van het toernooi, maar het is nu zo. Dit was een ongelooflijk jaar voor mij. Wanneer ik 70 jaar oud ben, zal ik mijn tijd bij DAMWON herinneren.” Tijdens de persconferentie hing er een aimabele sfeer tussen Khan en zijn teamgenoten.

Kijkcijferrecord

De wedstrijd brak ook het kijkcijferrecord voor een esportwedstrijd op Twitch. Het totaal aantal gelijktijdige kijkers voor de finale bereikte een piek van 4.018.728 – een paar honderdduizend meer dan de halve finale tussen DAMWON en T1.

Bovendien is de 2021 Worlds het populairste esportstoernooi op het gebied van aantal bekeken uren. Het toernooi behaalde maar liefst 174,8 miljoen bekeken uren, 25% meer dan de editie van 2020. Deze statistieken bevestigen de status van de competitie van Riot Games als meest bekeken evenement op de esportsplaneet.

En de kijkers gingen niet alleen online uit hun dak. Slechts enkele minuten na de overwinning van EDG trokken duizenden Chinezen de straat op om hun vreugde te uiten. Taferelen die vergeleken kunnen worden met een wereldbekeroverwinning in sommige landen. Een mooie herinnering aan de populariteit van esports in het land.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top