België verovert twee medailles op de Europese kampioenschappen veldrijden

Sport | Zaterdag en zondag vinden de Europese kampioenschappen veldrijden plaats in de Nederlandse gemeente Wijster. Plaats van afspraak is het circuit op de "Col du VAM", een 56 meter hoge afvalberg die met grond en grasland is afgedekt door de Vuil Afvoer Maatschappij (VAM). Maar laat dat weetje de pret niet drukken, want onze landgenoten hebben op de eerste dag al twee medailles weggekaapt.

Het Europees kampioenschap werd vanochtend afgetrapt met de wedstrijd van de meisjes junioren. Zoë Backstedt, dochter van de voormalige winnaar van Parijs-Roubaix Magnus Backstedt en wereldkampioen in Leuven bij de junioren op de weg, haalde daar het goud. Ze soleerde naar de finish op de VAM-berg in Drenthe. Onze landgenote Xaydee Van Sinaey behaalde de vierde plaats. De 16-jarige Belgische finishte op 1.56 achter Backstedt. De Nederlandse veldrijdsters Leonie Bentveld en Nienke Vinke haalden respectievelijk zilver en brons.

Bij de mannelijke beloftes wist Ryan Kamp zijn Europese titel te verlengen. De Nederlander (Pauwels Sauzen-Bingoal) haalde het na een sprint bergop voor onze landgenoten Niels Vandeputte en Thibau Nys. Nochtans werd Nys een favorietenrol toegedicht, maar hij moest zich tevreden stellen met brons. Twee andere Belgen vervolledigen de top vijf: Joran Wyseure en Emiel Verstrynge.

Voelbare teleurstelling

Het resultaat was moeilijk verteerbaar voor onze ambitieuze landgenoten, die in een sprint met drie man door Kamp zijn geklopt. "Ik reed de perfecte race, maar ik geef mezelf 0 op 10 voor het eindresultaat. Het is moeilijk om de gouden medaille juist aan mijn neus voorbij te zien gaan met zo'n minimaal verschil. Op een EK telt alleen de eerste plaats en ik ben teleurgesteld", reageerde Vandeputte.

Ook Thibau Nys kon zijn teleurstelling na de finish niet verbergen. "Ik heb een mooie kans gehad en het doet pijn om te zien dat ik die niet ten volle kon gebruiken", legde hij uit. "Het is niet mijn gewoonte om zo'n buitenkans te laten liggen als die zich voordoet. Ik heb een grote fout gemaakt. In de sprint op de kasseien had ik me moeten smijten. Ik weet niet waarom ik wachtte. Ryan koos het juiste moment."

Eli Iserbyt grote favoriet op zondag

Tot slot voegde Lucinda Brand zaterdagmiddag de titel van Europees kampioen veldrijden toe aan haar palmares. De Nederlandse, die nu al regerend wereldkampioene is, won in haar eentje de elite damesrace. Ze versloeg de Hongaarse Kata Blanka Vas en Yara Kastelijn, een andere Nederlandse veldrijdster. Sanne Cant, de eerste Belg die over de finish kwam, eindigde als tiende.

De Cyclocross Euro gaat deze zondag verder met de mannen junioren vanaf 11 uur, de vrouwen beloften vanaf 13u15 en de mannen elite vanaf 15 uur. Aangezien Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock niet aan de start verschijnen, is het titelhouder Eli Iserbyt die de belangrijkste kandidaat zal zijn om zichzelf op te volgen. De 24-jarige Belg heeft nu al acht overwinningen achter de rug sinds de start van het seizoen.

Volg de Europese kampioenschappen veldrijden op zondag 7 november live op Sporza.