De Rode Duivels spelen hun kwalificatieduels zonder Lukaku maar met enkele verrassingen

Sport | De Belgen nemen het deze zaterdag in het Koning Boudewijnstadion op tegen Estland in de voorlaatste kwalificatiewedstrijd voor het WK 2022. Ondanks de afwezigheid van Lukaku en Batshuayi in de aanvallende regionen zou deze kwalificatie slechts een formaliteit moeten zijn voor de nummer 1-ploeg op de FIFA-ranglijst.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Rode Duivels missen nog maar één punt om zich te kunnen plaatsen voor het WK dat eind 2022 in Qatar plaatsvindt. De Belgen, eerste in hun poule met 16 punten, zullen na Estland alleen nog moeten spelen tegen Wales. Met 11 punten zijn Gareth Bale en zijn teamgenoten nu de enigen die België kunnen inhalen in het geval van een dubbele overwinning. Maar met een doelsaldo dat grotendeels in het voordeel is van de Duivels, zou één punt genoeg zijn voor de Belgen om de kwalificatie veilig te stellen. Met andere woorden, een overwinning op Estland of zelfs een gelijkspel tegen Wales op 16 november in Cardiff zou onze landgenoten in staat stellen als eerste te eindigen in hun groep en zich dus rechtstreeks te kwalificeren voor het WK. Tenzij er iets faliekant foutloopt, zijn de wedstrijden voor deze vijfde opeenvolgende deelname aan een groot toernooi een formaliteit voor onze Rode Duivels.

Drie verrassingen

Met een geblesseerde Romelu Lukaku en Michy Batshuayi zijn twee aanvallende sterspelers afwezig voor de wedstrijden tegen Estland en Wales. Om deze afwezigheden te compenseren, doet Roberto Martinez beroep op drie andere aanvallers. Onder hen zien we een speler die een grote comeback maakt, een nieuwe kracht en een vaste waarde van het team.

De Catalaanse coach heeft een lijst met 29 namen bekendgemaakt voor de volgende twee wedstrijden van België tegen Estland en Wales. Lukaku en Batshuayi worden vervangen door Divock Origi (Liverpool), die zijn comeback maakt in de nationale ploeg, en door Dante Vanzeir (Union Saint-Gilloise). De aanvaller, topscorer in de eerste klasse A, is de grote verrassing op de lijst van Martinez. "Dante Vanzeir heeft een geweldig parcours afgelegd. Zijn trainer Felice Mazzù heeft mooie dingen bereikt met zijn ploeg. Ze leiden het kampioenschap en Dante heeft de afgelopen weken erg constant gespeeld. We hebben twee geblesseerde spitsen, dat is een kans voor hem om wat ervaring en plezier bij de Duivels op te doen. Hij speelt meestal in een tweemansaanval, maar we zullen de komende dagen zien hoe we hem in de selectie kunnen opnemen", legde de bondscoach uit.

Christian Bentenke zal naar verwachting ook mogen beginnen tegen Estland, zoals Martinez suggereert. "Elke keer dat Christian Benteke op het veld staat, presteert hij erg goed. Hij is fysiek en mentaal klaar om zijn kans te grijpen tijdens deze wedstrijd. Christian heeft al ons vertrouwen om op de nummer 9-positie te spelen, hij heeft ons nog nooit teleurgesteld. Maar daar kan ook een kans zijn voor Divock Origi om te laten zien dat hij fit is elke keer dat hij speelminuten krijgt bij Liverpool, met zeer zware concurrentie." Martinez vervolgt: "De Ketelaere en zelfs Trossard kunnen ook meehelpen in de voorhoede van de aanval. Ik maak me geen zorgen over de vervanging van Romelu Lukaku voor deze twee wedstrijden".

Een andere nieuweling profiteert ook van enkele uitgeschakelde spelers, namelijk Wout Faes. Omdat Thomas Vermaelen en Zinho Vanheusden niet beschikbaar waren, besloot Roberto Martinez deze titularis van Reims te bellen. "Wout is een jonge centrale verdediger die het voordeel heeft dat hij absoluut 100% van de speeltijd bij Reims speelt. Zijn niveau was de afgelopen maanden erg goed in de Ligue 1 en hij verdient het om de kans te krijgen om zichzelf te bewijzen en zich bij de selectie aan te sluiten", legt Martinez uit.

Voor de rest van het elftal zien we weinig verrassingen. Bij gebrek aan speeltijd maakt Eden Hazard deel uit van de selectie.

De Belgische selectie (29 spelers):

Doelman (4): Koen Casteels (Wolfsburg / GER), Thibaut Courtois (Real / SPA), Simon Mignolet (Club Brugge / BEL), Matz Sels (Strasbourg / FRA)

Verdedigers (7): Toby Alderweireld (Al-Duhail / QAT), Dedryck Boyata (Berlijn / DUI), Jason Denayer (Lyon / FRA), Leander Dendoncker (Wolverhampton / ENG), Wout Faes (Reims / FRA), Arthur Theate (Bologna / ITA), Jan Vertonghen (Benfica / POR)

Flank (5): Yannick Carrasco (Atletico Madrid / SPA), Timothy Castagne (Leicester / ENG), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund / GER), Thomas Meunier (Borussia Dortmund / DUI), Alexis Saelemaekers (Milaan AC / ITA)

Middenvelders (6): Kevin De Bruyne (Manchester City / ENG), Dennis Praet (Torino / ITA), Albert Sambi Lokonga (Arsenal / ENG), Youri Tielemans (Leicester / ENG), Hans Vanaken (Club Brugge / BEL), Axel Witsel (Borussia Dortmund / GER)

Aanvallers (7): Christian Benteke (Crystal Palace / ENG), Charles De Ketelaere (Club Brugge, BEL), Eden Hazard (Real / SPA), Dries Mertens (Napels / ITA), Leandro Trossard (Brighton / ENG), Divock Origi (Liverpool / ENG), Dante Vanzeir (Union St-Gilloise / BEL)

Volg de kwalificatiewedstrijd voor het WK in 2022 tussen België en Estland aanstaande zaterdag 13 november vanaf 20u20 op VTM, Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later terugkijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top