'Hypnotic' op Netflix: de kracht van psychologische horror

Films | Vanaf nu kan je op Netflix naar 'Hypnotic' kijken, een bloedstollende psychologische thriller met Kate Siegel in de hoofdrol. In 'Hypnotic' schakelt een jonge vrouw (Siegel) de hulp in van een hypnotiseur, maar na een handvol intense sessies ontdekt ze daar de onverwachte en dodelijke gevolgen van. Proximus Pickx dompelde zich onder in het genre van de psychologische horrorfilm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Psychologische horrorfilms jagen ons de stuipen op het lijf. Niet met goedkope jumpscares en gratuit geweld, maar door diep in de meest duistere krochten van onze eigen breinen door te dringen. Het is een vorm van storytelling die creatieve gelaagdheid en nuance vereist, één die ook niet-horrorliefhebbers kan bekoren. Maar wat maakt dat soort films zo indringend?

Het grondbeginsel van het horrorsubgenre is eenvoudig: vertrek vanuit mysterie, betrek horrorelementen en voeg enkele schrikwekkende psychologische componenten toe. Gaande van mentale stoornissen tot extreme praktijken van sektes. In de plaats van je er als gemakzuchtige horrormaker goedkoop vanaf te maken met spoken, monsters en met kettingzaag zwaaiende booswichten bewandelt de psychologische horrorfilm een subtieler en meer duister pad: trauma, verknipte samenlevingen en de condition humaine. Want ook in de mens zelf kan een behoorlijk angstwekkende wereld schuilen.

Tijdloos

De "griezelige" factor van psychologische horror zit vaak besloten in het gevoelsleven van de hoofdrolspeler. Vaak neemt de horror een realistische, menselijke vorm aan, zoals een geestelijke aandoening of een verknipte fantasie, en daarom is het genre ook tijdloos

Niet zelden fungeert de maatschappij als een beklemmend, griezelig element. Zoals in Netflix' populairste serie tot op heden, 'Squid Game', waarin de hoofdrolspelers arm zijn en onder een torenhoge schuldenlast gebukt gaan. Ze voelen zich gevangen, en de jackpot van Squid Game biedt hen een uitweg.

Psychologische horror stelt ons bovendien bloot aan de wreedheid van de mens. Zoals in Jordan Peeles 'Get Out', waarin het thema van racisme verpakt wordt in een satirische horrorfilm. Racisme is helaas nog steeds een kwaal in onze huidige maatschappij. Wanneer een horrorfilm zo'n emotionele lading heeft, is het genre op z'n krachtigst. Het is geen toeval dat 'Get Out' genomineerd werd voor vier Oscars, waarvan het één verzilverde (beste scenario).

Ontdek ‘Hypnotic’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top