Draagmoeders, een kwetsbare reeks over een delicaat onderwerp

Vanavond geeft Annemie Struyf ons op Eén een ongeziene inkijk in het aartsmoeilijke en vaak kwetsbare parcours dat draagmoederschap is. Proximus Pickx focust op een intieme en ontroerende reeks over een niet zo vanzelfsprekend onderwerp.

Een kind krijgen is voor sommigen onder ons vanzelfsprekend, maar dat is lang niet voor iedereen het geval. Wanneer ivf-behandelingen en andere vruchtbaarheidstechnieken geen soelaas brengen, is draagmoederschap vaak de enige oplossing.

In België is er echter geen wettelijk kader. Hierdoor is de moeder die het kind baart de wettelijke moeder van het kind, ook al is ze genetisch niet verwant. Wensouders, die soms de biologische ouders zijn, moeten dan noodgedwongen hun eigen kind adopteren. Dit kan soms tot drama's leiden, zoals de geruchtmakende zaak van baby D. uit 2004 aantoonde. De reeks toont aan hoe complex draagmoederschap is, op psychologisch en emotioneel, maar ook op juridisch vlak.

Getuigenissen

De opnames van 'Draagmoeders' zijn gestart door de getuigenis van Lies en Peter, die een kindje dragen voor een bevriend koppel. In de reeks zien we hoe wensouders en draagmoeder de eerste afspraak maken, de zwangerschap en de bevalling van Lies, tot de thuiskomst van de baby bij Elke en Dries en zijn derde verjaardag.

"Ik kwam drie jaar geleden in contact met draagmoeder Lies, die toen 14 weken zwanger was", verklaart Annemie Struyf over het tot stand komen van het programma. " Lies wilde graag meewerken aan een reportage over draagmoeders, omdat ze merkte dat het thema veel vragen opriep. Ik dook zelf in het thema en deed ook een oproep naar andere draagmoeder-verhalen. Zo ontstond de idee van een reeks over draagmoeders en, meer algemeen, ook over ouderschap, kinderwens en existentiële vragen als: wanneer is een kind je 'eigen' kind? Hoe ver moet je gaan om een 'eigen' kind te krijgen? En waar liggen de limieten van fertiliteitsbehandelingen?"

We maken ook kennis met Kimberly - mama van vier kinderen - die de vijfde keer zwanger is. Deze keer zal ze een kind baren voor Frits en Joey, een Nederlands koppel uit Nederland. Een ander koppel, Greet en Karl, is niet meer in staat om zwanger te raken door de gevolgen van een verkeersongeval. De zus van Karl wilde graag helpen om hun kinderwens te vervullen en werd de draagmoeder van dochter Nova. Een zus van Greet wil op haar beurt draagmoeder zijn voor het koppel.

Bekijk ‘Draagmoeders’ vanaf 17 november elke week om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top