Wat doet Peter Jackson als hij géén Lord Of The Rings-verfilmingen regisseert?

Films | Vanavond zendt Canvas 'They Shall Not Grow Old' uit, de aangrijpende documentaire uit 2018 van Peter Jackson die integraal bestaat uit ingekleurde archiefbeelden over de Britse deelname aan de Eerste Wereldoorlog. We kennen Jackson uiteraard van zijn verfilmingen van J. R. R. Tolkiens 'The Lord Of The Rings' en 'The Hobbit'-boeken, maar wat prijkt er nog zoal op de filmografie van de Nieuw-Zeelandse topcineast?

Door Pickx

Deel dit nieuws

'They Shall Not Grow Old' (2018)

Regisseur Peter Jackson werd door het Imperial War Museum gevraagd om op basis van hun enorme archief een documentaire samen te stellen over de Britse deelname aan de Eerste Wereldoorlog. Het doel van Jackson was om "de mannen uit het verleden te trekken en hun een menselijk te gezicht geven, zodat een hedendaags publiek weer kennis met ze kan maken".

Jackson en zijn team gebruikten de nieuwste technologieën om het archiefmateriaal een update te geven van dertien frames per seconde naar de hedendaagse standaard van 24 frames per seconde. Ook kleurden ze de beelden in en recreëerden ze de audio, zowel stemmen als omgevingsgeluiden, om die bij de beeldfragmenten te voegen. Bovendien restaureerde Jacksons postproductieteam de volle 100 uren aan footage van het Imperial War Museum, ook al gebruikten ze maar een klein deel voor de film.

Het resultaat is adembenemend. Oorlog onder een helderblauwe hemel, vol lachende gezichten in de zon. Geen korrelig beeld, geen zwartwit, geen stilte, geen anonimiteit. Geen veilige afstand tussen jezelf en de honderdduizenden mannen en jongens die moedig hun dood in de ogen keken. Een beklemmende, onbehaaglijke maar ook noodzakelijke en verbluffende film.

'King Kong' (2005)

De jaren dertig van de vorige eeuw. Tijdens de opnames van een film op een afgelegen eiland komen de filmmakers in contact met de geheimzinnige inboorlingen. Bovendien leven er immense wezens op het eiland. Naomi Watts, die de hoofdrol voor haar rekening neemt, wordt gevangengenomen door een enorme gorilla die luistert naar de naam King Kong.

Peter Jackson was negen jaar jong toen hij de 'King Kong'-film uit 1933 zag, en naar verluidt keek hij met tranen in de ogen hoe Kong van het Empire State Building viel. Toen hij twaalf was, trachtte hij om de film na te spelen met de Super 8 mm-camera van zijn ouders. Voor de figuur van Kong had hij een pop gemaakt, opgetrokken uit rubber en draad. 'King Kong' werd zijn favoriete film en inspireerde hem als tiener om regisseur te worden.

King Kong’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

'Heavenly Creatures' (1994)

Deze psychologische dramafilm is gebaseerd op een beruchte moordzaak uit 1954 in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. De film focust op de vreemde verstandshouding tussen twee tienermeisjes, Pauline Parker and Juliet Hulme, die culmineert in de moord op Parkers moeder. 'Heavenly Creatures' was het filmdebuut van de toen volslagen onbekende actrices Kate Winslet en Melanie Lynskey ('Two and a Half Men', 'Castle Rock').

De film won de Zilveren Leeuw op het filmfestival van Venetië en werd genomineerd voor een Oscar voor beste originele scenario.

'Braindead' (1992)

Deze komische horrorfilm vertelt het verhaal van Lionel, een jongeman die in Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, woont met zijn strenge moeder Vera. Hij ontwikkelt gevoelens voor het meisje Paquita, wanneer Vera gebeten wordt door een mysterieus wezen dat een kruising is van een rat en een aap. De moeder verandert in een zombie, die ook andere bewoners besmet.

De film werd gemaakt met een budget van 3 miljoen dollar. Het flopte aan de filmkassa's, maar verkreeg in de jaren nadien een cultstatus – onder meer door enkele extreem bloederige scènes.

'The Beatles: Get Back' (2021)

Het jongste filmproject van Peter Jackson is deze driedelige documentairereeks over de Fab Four. Het verhaalt over het maakproces van 'Let It Be', het Beatles-album uit 1970 (met werktitel 'Get Back'), dat volgens de overlevering gepaard ging met heel wat spanningen binnen de groep. Elke aflevering is ongeveer twee uur lang en put uit origineel materiaal van de Michael Lindsay-Hoggs documentaire uit 1970 over het album. Voor de filmrestauratie werden dezelfde technieken gebruikt als voor 'They Shall Not Grow Old'. De première van de docureeks is gepland voor 25 november 2021 op Disney+.Bekijk ‘They Shall Not Grow Old’ vanavond om 20u10 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top