‘The Hurt Locker’ op VTM4: is de gelauwerde oorlogsfilm gebaseerd op feiten of fictie?

Films | Vanavond zendt VTM4 ‘The Hurt Locker’ uit. Het oorlogsdrama onder regie van Kathryn Bigelow won in 2009 maar liefst zes Oscars, waaronder die voor beste film. Proximus Pickx ging na of het scenario gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘The Hurt Locker’ geeft de kijker een blik op het zenuwslopende en aartsgevaarlijke werk van de Explosive Ordnance Disposal-eenheid van het Amerikaanse leger, die instaat voor de ontmanteling van springtuigen tijdens de oorlog in Irak in 2004.

De job van bomexpert is risicovol, maar uiterst noodzakelijk om een veilige doorgang van de militaire troepen te garanderen. De hoofdrolspeler in de film kickt op de adrenaline die door zijn lijf giert telkens hij met de dood flirt tijdens het onschadelijk maken van allerhande bommen. "The rush of battle is often a potent and lethal addiction, for war is a drug", zo vat een treffende quote in de openingstitels van de film samen.

Maar zijn de gebeurtenissen die zich in de film afspelen écht gebeurd?

Gebaseerd op Playboy-artikel

‘The Hurt Locker’ vertelt een krachtig en hartverscheurend verhaal, met een tragisch einde. Op een bepaalde manier is het scenario wel degelijk geïnspireerd op feiten. Volgens een artikel van The New Yorker uit 2009 baseerde freelancejournalist, scenarist en filmproducer Mark Boal zich voor de plot op een artikel uit Playboy, dat hij zelf had geschreven in 2004. In het stuk bracht hij verslag uit van zijn ervaringen in het zog van een Amerikaanse Explosive Ordnance Disposal-eenheid in het toenmalige Bagdad, de Iraakse hoofdstad. Hij ging dagelijks mee op missie met het team, als een vlieg op de muur.

Het verhaal van ‘The Hurt Locker’ mag dan wel niet gebaseerd zijn op één specifieke persoon of gebeurtenis, de film giet wel de waargebeurde ervaringen die Boal meemaakte en gadesloeg tijdens zijn periode in Irak in een boeiend en aangrijpend spektakelstuk. Bij het schrijven van het filmscenario inspireerde Boal zich ook op een reeks interviews met militairen die hij ontmoet had in Irak.

Een veteraan van de Irakoorlog herkende zich zodanig in het personage dat acteur Jeremy Renner vertolkte, dat hij filmmakers Kathryn Bigelow en Mark Boal voor de rechter sleepte voor eerroof. Hij beweerde dat het personage op hem gebaseerd was, en dat hij in een kwaad daglicht gezet werd in de film. Zijn reputatie zou besmeurd zijn. Een federale rechter verklaarde de rechtszaak echter onontvankelijk.

Bekijk ‘The Hurt Locker’ vanavond om 20u35 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top