De Belgische esportsfederatie heeft zopas de belangrijkste cijfers van de eerste IPSOS-studie bekendgemaakt. Die studie werd besteld in het kader van de samenwerking met de Nationale Loterij. De cijfers tonen een toenemende belangstelling van de bevolking voor een sector in volle groei.

De persconferentie van de BESF vond plaats op woensdag 3 november in de Hertogstraat 1, in het prestigieuze Paleis der Academiën. Op het programma: de onthulling van de eerste cijfers van de IPSOS-studie over de perceptie van esports door de bevolking. Ook Ian Smith, commissaris van de ESIC – het internationale bestuursorgaan van de esportssector – kwam aan het woord.

De eerste esportsstudie in België

Enkele cijfers moeten benadrukt worden. Meer dan 60% van de ondervraagden bevestigde dat ze videogames spelen, een derde van hen dagelijks. In de leeftijdsgroep 16-24 jaar bedraagt dat percentage 82%. Het onderzoek vertegenwoordigt dan ook een meerderheid van de Belgen.

ESIC-commissaris Ian Smith – © Arnaud Hulsbosch

43% van de ondervraagde personen had al eens van esports gehoord. Dit cijfer daalt naarmate de leeftijd toeneemt, en ligt altijd hoger bij mannen.

Ten slotte bleek bijna 10% van de ondervraagden in de steekproef zelf een esport te beoefenen. Een zeer belangrijk cijfer, wanneer men dat op nationaal niveau doortrekt.

Damien Rapoye & Samy Bessi, vicepresident van de BESF – © Arnaud Hulsbosch

De staatssecretaris verantwoordelijk voor de Nationale Loterij, Sammy Mahdi, was aanwezig om het project te steunen. Samy Bessi, vicevoorzitter van de BESF, gaat de toekomst met vertrouwen tegemoet: We gaan op eigen tempo te werk en proberen de zaken niet te overhaasten. Een betrouwbare studie is een essentieel uitgangspunt om goed bestuur te garanderen en de BESF verder te ontwikkelen“.