Kan Thorgan Hazard zich ontpoppen in een nieuwe rol bij afwezigheid van Erling Haaland?

Sport |

Borussia Dortmund mist Erling Haaland sinds eind september wegens een blessure aan de heupbuiger. De Borussen moeten een oplossing vinden, en die oplossing zou wel eens Thorgan Hazard kunnen zijn.

Tussen 19 september en 30 oktober speelde Erling Haaland slechts twee wedstrijden voor Borussia Dortmund. De Noorse aanvaller wordt al enkele weken geplaagd door kwetsuren, waardoor de club uit het Ruhrgebied zijn spits moet missen. Als je dan kijkt naar hoe efficiënt de spits is voor het doel, dan besef je dat dit een groot probleem is voor het team van coach Marco Rose.

De coach heeft zijn ploeg dus moeten aanpassen aan de steeds weerkerende afwezigheid van hun 21-jarig goudhaantje. In de laatste wedstrijd koos Rose voor een driemansaanval met Julian Brandt, Marco Reus en Thorgan Hazard als valse nummer 9. Die tactische aanpassing verliep vrij goed, zowel voor het team als voor Hazard, want de Rode Duivel scoorde op de tiende speeldag in de Bundesliga het eerste doelpunt wat uitiendelijk leidde tot een 2-0 zege tegen Keulen.

Beweeglijke speler

Thorgan Hazard is een flankspeler en heeft uitstekende atletische kwaliteiten. Het is geen toeval dat Roberto Martinez hem vaak heeft gebruikt om de hele flank te laten bestrijken, van verdediging tot aanval. De coach van de Rode Duivels is zich ervan bewust dat de speler in staat is om veel loopacties te maken gedurende 90 minuten.

Dat is ook Marco Rose opgevallen en hij heeft besloten Thorgan Hazard te gebruiken als centrale spits, maar in een valse nummer 9-rol. In deze opstelling speelt Hazard vooral in dienst van Brandt en Reus op de flanken. Door af te haken, kan hij ruimte creëren. En omdat hij in staat is om dit een hele wedstrijd lang vol te houden, mat hij de verdediging van de tegenpartij flink af.

In bloedvorm

Voor de Rode Duivel was het zijn derde doelpunt in een paar dagen tijd, nadat hij midweeks al twee keer had gescoord in de beker tegen derdeklasser Ingolstadt. Zijn twee doelpunten, gescoord nadat hij inviel op de 71e minuut, leidde tot een 2-0 overwinning en kwalificatie voor de achtste finales. Thorgan Hazard is duidelijk in vorm en het zal zijn zelfvertrouwen deugd doen, na wat toch niet de gemakkelijkste start ter wereld was (hij kampte lange tijd met een enkelblessure).

De oud-speler van Zulte Waregem heeft tot nu toe nog niet veel speelkansen gehad, met 332 speelminuten in 7 Bundesligawedstrijden (van de mogelijke 10), een gemiddelde van slechts 47 minuten. De positie in de aanvalslinie zou voor hem een manier kunnen zijn om meer speeltijd in de basisopstelling van de Borussen te krijgen. We zullen zien of Marco Rose deze tactiek weer gaat toepassen als Borussia Dortmund zaterdag om 18u30 uur tegen RB Leipzig speelt.

Volg de Bundesliga het hele seizoen op de Eleven Sports-zenders, waaronder RB Leipzig - Dortmund deze zaterdag om 18u30 op Eleven Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.