Spanje en Portugal onder druk op 9de speeldag van de WK-kwalificaties

Sport |

Veel landen kunnen zich op de volgende speeldag al kwalificeren voor het WK voetbal in Qatar. België, Frankrijk, Nederland, Rusland, Engeland en Zweden zouden zich zo bij Duitsland en Denemarken kunnen voegen. Andere landen, zoals Spanje, Italië en Portugal, kunnen zich geen misstap veroorloven als ze er volgend jaar tussen 21 november en 18 december willen bij zijn in Qatar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In oktober hebben al twee landen zich gekwalificeerd voor het volgende WK: Denemarken en Duitsland. Op de negende en tiende speeldag in november zouden, behoudens grote verrassingen, nog verschillende andere landen zich ook kunnen kwalificeren. België, bijvoorbeeld.

De Rode Duivels spelen op zaterdag 13 november in Brussel tegen Estland. Een wedstrijd die geen grote problemen zou moeten opleveren voor onze nationale voetbalploeg. Een punt kan al genoeg zijn om zich te kwalificeren, als Wales (dat Wit-Rusland ontvangt) niet wint. Maar we twijfelen er niet aan dat De Bruyne, Courtois en co. in staat zullen zijn om de drie punten te pakken die nodig zijn om de tickets naar Qatar te kunnen boeken.

Blijft Zweden aan de leiding in groep B?

Spanje, dat onlangs tweede werd in de Nations League, is weer op de goede weg met Luis Enrique aan het roer. La Roja is echter nog niet verzekerd van kwalificatie voor Qatar volgend jaar. De Spanjaarden staan tweede in groep B met 13 punten, twee punten minder dan Zweden. De Iberiërs spelen donderdag (20u45) tegen Griekenland, terwijl Zweden op verplaatsing naar Georgië moet (18u00). De Zweden kunnen Spanje onder druk blijven zetten als ze winnen, al moeten ze op de laatste speeldag van de WK-voorronde – op 14 november - nog tegen elkaar spelen.

Portugal kan zich ook niet veel fouten veroorloven in groep A. Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva en co. staan voor een zware verplaatsing naar Ierland (donderdag, 20u45). Bij winst wipt Portugal over Servië. De beslissing in groep A zal dan vallen op de 10de speeldag want de twee landen treffen elkaar in Lissabon op de laatste speeldag van de WK-kwalificaties.

Clash tussen Italië en Zwitserland

Op vrijdag zijn alle ogen gericht op groep C, waar Italië en Zwitserland elkaar in de ogen kijken om 20u45. De twee landen delen de leiding in hun groep met 14 punten. Beide landen zijn tot dusver ongeslagen en zijn bij winst ook nog niet zeker van kwalificatie. Daar zal de laatste speeldag over beslissen - Zwitserland trekt naar Bulgarije, Italië moet naar Noord-Ierland.

In groep I kan Engeland zich al kwalificeren. De Three Lions ontvangen Albanië (20u45) en bij een overwinning zijn ze vrijwel zeker van deelname aan het WK voetbal in Qatar, ook omdat de Engelsen op de laatste speeldag het tegen San Marino moeten opnemen. Als Polen vrijdag in Andorra op een gelijkspel blijft steken, zal de kloof zelfs al groot genoeg zijn.

Gaat Nederland op hetzelfde elan verder?

Op zaterdag, ten slotte, wordt met belangstelling uitgekeken naar wat het Nederlandse elftal gaat doen. Als Nederland wint in Montenegro (20u45), blijft Oranje aan de leiding in hun groep met twee punten voorsprong op Noorwegen. Zelfs de kwalificatie is mathematisch al mogelijk maar dan moeten de Noren thuis punten laten liggen tegen Letland. Nederland mag sowieso geen punten verliezen want naast Noorwegen ligt ook Turkije nog op de loer en op de laatste speeldag nemen Nederland en Noorwegen het tegen elkaar op.

Volg de kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal 2022 op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Speeldag 9 van de WK-kwalificaties op Eleven Sports

Donderdag 11 november

Vrijdag 12 november

Zaterdag 13 november

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top