'Misha and the Wolves' en andere auteursdocumentaires op Canvas

Films |

Canvas zet dit najaar volop in op auteursdocumentaires die de zender zelf hielp in leven roepen, zowel door coproductie als door financiële steun in de vorm van een vooraankoop. Dat leidde tot enkele zeer bijzondere films die tussen 31 oktober en 5 december te zien zijn op de zender. Zo is er komende zondag het meeslepende ‘Misha and the Wolves’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Onder auteursdocumentaires verstaan we films die een zeer duidelijke en eigenzinnige stempel van de maker meedragen. Ze vertellen persoonlijke verhalen, nemen een uniek standpunt in of belichten een situatie vanuit een bijzondere invalshoek. Dat levert beklijvende films op, maar die zijn vaak niet makkelijk te financieren. Daarom steunde Canvas enkele Vlaamse producties door als coproducent in het project te stappen of door financiële steun te verlenen met een vooraankoop. Voor de kijker heeft dat als voordeel dat de unieke films via de zender te zien zijn.

Afgelopen zondag werd de reeks auteursdocumentaires afgetrapt met ‘Touching Infinity’, waarin Griet Teck drie mensen volgde die hun levenseinde voelen naderen. Op 14 november krijgen we de muzikale documentaire ‘Bakolo Music International’ te zien, over de gelijknamige Congolese rumbagroep die op een kantelpunt in hun bestaan stond. Op 15 november wordt ‘Gekooid’ uitgezonden, waarin Laura Vermeire samen met haar vriend Dominique De Vlieger haar strijd tegen anorexia in beeld brengt.

Op 28 november volgt de uitzending van de korte documentaire ‘My Uncle Tudor’, waarin Moldavische Belg Olga Lucovniconva naar haar grootouderlijk huis terugkeert om een demon uit haar jeugd te confronteren. Ten slotte is er op 5 december het aangrijpende ‘The Pink Revolution’, over LGBTQ-personen die moeilijke omstandigheden ontvluchten in de hoop niet langer onzichtbaar te zijn. Vanaf 14 november is er ook de docureeks ‘Borderdline’ over het leven aan grenzen. Maar de eerstvolgende documentaire, ‘Misha and the Wolves’, wordt op 7 november uitgezonden en verdient een extra vermelding.

Overlever

‘Misha and the Wolves’ vertelt het verhaal van de Amerikaans-joodse Misha Defonseca en haar uitgeefster Jane Daniel. Misha is een overleefster van de Holocaust en schreef na 50 jaar zwijgen haar opmerkelijke verhaal neer in het boek ‘A Mémoire of the Holocaust Years’. Ze schrijft dat ze als zevenjarige in een katholiek Belgisch gezin onderdook voor de gruwel van de nazi’s. Maar omdat ze slecht behandeld werd, sloeg ze op de vlucht en zwierf ze te voet tot haar elfde doorheen Europa. Ze leefde in de bossen tussen een roedel wolven. De memoires werden een bestseller en die werd ook verfilmd, maar dan kregen Misha en Jane ruzie.

Vragen werden opgeworpen over de geloofwaardigheid van het verhaal van Misha en Jane trok op onderzoek uit. Wat ze ontdekte, was niet alleen dat Misha gelogen had, maar ook dat de waarheid zoals zo vaak nog vreemder bleek te zijn dan de fictie.

Regisseur Sam Hobkinson sprak voor deze Brits-Vlaamse productie met Misha, Jane en mensen uit hun omgeving die al dan niet geloof hechten aan het overlevingsverhaal. De film is het verhaal van een leugen en de waarheid daarachter, maar ook een rechtszaak, verraad en de vraag wat het precies betekent om de waarheid te vertellen. De documentaire staat bol van de onverwachte wendingen die telkens een nieuw puzzelstukje vormen in het steeds fascinerender wordende verhaal.



Bekijk ‘Misha and the Wolves’ op zondag 7 november om 21u45 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top