EK veldrijden: strijd op het scherpst van de snee op de Col du VAM

Wielersport | De Europese kampioenschappen veldrijden staan geprogrammeerd op 6 en 7 november op het veeleisende parcours van de VAM-berg in de Nederlandse provincie Drenthe. Bij de heren kan Eli Iserbyt de eerste Belg worden die zijn titel kan verlengen. Bij de dames zijn de Nederlandse dames favoriet, maar de Hongaarse Kata Blanka Vas is een belangrijke outsider.

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Zoals elk jaar sinds 2003 (en sinds 2015 bij de elite heren) wordt op het EK veldrijden de eerste belangrijke trui van het seizoen uitgedeeld. Titelhouder Eli Iserbyt kan rekenen op een sterke Belgische ploeg om zijn titel te verlengen op de 'Col du VAM', in Wijster, in de Nederlandse provincie Drenthe. Bij de dames zal de Nederlandse Alvarado proberen haar titel te verlengen.

Een col in Nederland?

De Col du VAM is een bijzondere fietslocatie voor alle fietsliefhebbers en mountainbikers in de provincie Drenthe in Nederland. Het is een gigantische heuvel van 56 meter hoog die gevormd is door het storten van miljoenen tonnen compostafval door de VAM (Vuil Afvoer Maatschappij), de plaatselijke afvalverwerkingsmaatschappij. Deze 'berg', bedekt met aarde en gras, is een curiositeit in het vlakke landschap van Nederland.

Op deze kunstmatige berg werden 3 fietspaden aangelegd, met een verschillende ondergrond (gewone weg, grindpaden, gravel, kasseien, een afdaling…). Alle liefhebbers van de fiets vinden er dus sinds de inhuldiging in oktober 2018 hun gading.

Passages tot 15%

Met een gemiddelde stijgingspercentage van 10% en passages tot 15% biedt de Col du VAM de ideale plek voor tal van wedstrijden, zoals het Nederlands kampioenschap op de weg, zowel in 2020 als in 2021. 

Het veeleisende parcours heeft een totale lengte van 2.593 meter, met een geasfalteerd deel van 642 meter, een kasseistrook van 145 meter en 1.806 meter in de velden. 645 meter van het parcours gaat omhoog, 807 meter naar beneden. Kortom, een parcours waarop de beste renner van de dag zal zegevieren.

Favorieten

Bij de elite heren beschikt ons land over een te duchten trio: Eli Iserbyt, de huidige leider in de Wereldbeker en de Superprestige en met al 8 overwinningen achter zijn naam, Toon Aerts, al twee keer winnaar dit jaar, en Quinten Hermans, al goed voor één succes in de Wereldbeker. Dit trio zijn ook de eerste drie in de UCI-ranking en samen wonnen ze al alle wedstrijden van de Superprestige en de Wereldbeker. Iserbyt verdedigt zijn titel als Europees kampioen die hij vorig jaar pakte in het Nederlandse Den Bosch. Michael Vanthourenhout, Jens Adams, Laurens Sweeck, Daan Soete en Toon Vandenbosch zijn de andere leden van de herenploeg.

Bij de dames komt de Nederlandse armada met de favorieten in de ploeg aan de start in eigen land, want 4 van de 8 geselecteerden zijn in theorie in staat om de wedstrijd te winnen: Lucinda Brand, Annemarie Worst, Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado. Yara Kastelijn, Inge der Heijden, Manon Bakker en Aniek van Alphen zijn de andere rensters in de Nederlandse ploeg. Toch is een verrassing niet uitgesloten, na de recente overwinning van Kata Blanka Vas in de Wereldbekerproef in Overijse en de sterke prestaties van de Franse talenten Hélène en Perrine Clauzel. De Belgische Alicia Frank moet een plek in de top 10 kunnen bemachtigen. De Nederlandse Puck Pieterse, heel sterk in Overijse, rijdt de wedstrijd bij de beloften.

De zes laatste winnaars

Heren Elite

Bij de heren is Mathieu Van der Poel, niet van de partij dit jaar, de recordhouder met 3 overwinningen op rij in 6 edities.

2020 ISERBYT Eli
2019 VAN DER POEL Mathieu
2018 VAN DER POEL Mathieu
2017 VAN DER POEL Mathieu
2016 AERTS Toon
2015 VAN DERT HAAR Lars

Dames Elite

Bij de dames is de Nederlandse Daphny VAN DEN BRAND recordhouder met 4 titels tussen 2006 en 2011.

2020 ALVARADO Ceylin Del Carmen
2019 KASTELIJN Yara
2018 WORST Annemarie
2017 CANT Sanne
2016 DE JONG Thalita
2015 CANT Sanne

Wedstrijd LIVE te volgen op Sporza. 
Dames Elite: zaterdag 6 november om 15.00 uur
Heren Elite: zondag 7 november om 15.00 uurBekijk hier het parcours (VIDEO)Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top