Een afscheid in tranen was het, toen Lionel Messi afgelopen zomer de deuren van Nou Camp na ruim twintig jaar noodgedwongen achter zich moest dichttrekken. De sportief en financieel geplaagde club kon het zich niet veroorloven om de Argentijn een nieuw contract aan te bieden, waarna PSG een uitweg bood.
Voorzitter Joan Laporta duwde het mes de voorbije dagen nog eens opnieuw in de wonde, door op radiozender RAC1 te verkondigen dat hij gehoopt had dat de Argentijn gratis voor de club zou spelen. "Ik heb alles gedaan om bij Barça te kunnen blijven. Niemand heeft me ooit gevraagd om gratis voor de club te spelen", vertelde Messi maandag in een spraakmakend interview met de Catalaanse sportkrant Sport.

"Die woorden van Laporta kwetsen mij. Hij valt er mijn integriteit mee aan. Nogmaals: ik heb alles gedaan om te kunnen blijven. Er werd een salarisvermindering van 50 procent voorgesteld en daar ging ik meteen mee akkoord. We wilden zelfs nog verder gaan om de club te helpen. Het was mijn wens en die van mijn familie om in Barcelona te blijven."

Voor Messi is het dan ook duidelijk dat hij op een dag zal terugkeren naar de Catalaanse hoofdstad. "Ik heb altijd gezegd dat ik de club wil blijven helpen, in een rol als technisch directeur bijvoorbeeld. Barcelona is de club waarvan ik houd. Maar nu hebben we ons gevestigd in Parijs en zijn we ook hier gelukkig."

De 34-jarige Messi ligt in de Franse hoofdstad nog onder contract tot medio 2023, met optie voor nog een jaar. Aan zijn afscheid denkt hij voorlopig nog niet. Met Argentinië wil hij eind volgend jaar nog schitteren op het WK in Qatar. "Eerlijk: aan mijn pensioen denk ik niet. Na hetgeen er gebeurd is, leef ik van dag tot dag, jaar na jaar. Ik weet niet wat er zal gebeuren op het WK of na het WK."