In het voetbal kan het soms snel gaan. Dat bewijst de Braziliaanse verdediger Luan Peres. Hij viel door de mand bij Club Brugge, maar sinds dit seizoen is hij een vaste waarde in de defensie van Olympique Marseille.
Club Brugge haalde in de zomer van 2018 met de onbekende Luan Peres een nieuwe Braziliaanse verdediger in huis. Hij kwam voor 500.000 euro over van Ituano. De linksvoetige verdediger, die centraal en als linksachter uit de voeten kon, had het niet makkelijk in Brugge. Hij kwam amper 6 keer in actie voor Club Brugge. Zijn teller bleef zo steken op 79 minuten.

Een winstgevende transfer

Club Brugge besliste om na dat mislukte seizoen Peres uit te lenen aan Santos, dat 250.000 euro betaalde. De voormalige club van Pele en Neymar wist de carrière van Peres weer op de rails te krijgen. In Brazilië groeide hij uit tot één van de betere verdedigers in de competitie en Santos betaalde maar liefst 2,8 miljoen euro om hem definitief over te nemen. Zo deed Club Brugge nog een bijzonder goede zaak met de transfer van Peres.

Santos wist toen al dat er interesse was van andere ploegen en Olympique Marseille had de speler al een tijdje gescout. Mede dankzij Jorge Sampaoli kwam de transfer tot stand. De Argentijn is trainer bij Marseille en werkte bij Santos samen met Peres. Het bestuur besilste om afgelopen zomer 4,5 miljoen euro op tafel te leggen. In Frankrijk bewijst Peres dat Club Brugge mogelijk wat langer geduld had moeten hebben, want hij groeide er uit tot een vaste waarde. Volgens de website van Transfermarkt is zijn marktwaarde ondertussen al gestegen tot 6 miljoen euro.

Moeilijke periode in Brugge

Peres had bij zijn aankomst in Marseille een uitleg waarom hij niet wist door te breken bij Club Brugge. “Mijn problemen in Brugge speelden zich meer af buiten het voetbalveld. Ik was alleen, zonder mijn familie en toen nog niet getrouwd. Het was moeilijk naast het veld, en dat woog op mijn schouders. Het zou vandaag misschien niet zo gegaan zijn”, blikte hij terug.

Benoît Poulain speelde in die periode bij Club en tegenover So Foot sprak hij over de eerste maanden van Peres. "Het was logisch dat hij niet speelde, want hij had fysiek toch een achterstand. Maar hij werkte keihard en was altijd nog aan het bijtrainen na de trainingen. Hij had gehoopt meer kansen te krijgen, maar ik denk dat hij veel heeft geleerd uit die periode in Brugge", zegt hij. Poulain merkte ook op dat Peres inzake tactisch inzicht en technisch vermogen zeer veel progressie heeft gemaakt.

In Marseille, waar hij wel al het slachtoffer was van supportersgeweld en een inbraak, maakt Peres voorlopig indruk met zijn defensieve en offensieve kwaliteiten. Hij is één van de revelaties in de ploeg. Als hij op deze manier progressie blijft maken, mag hij msschien wel stiekem dromen van de Braziliaanse nationale ploeg. Dat had niemand in Brugge verwacht na het eerste jaar van Peres in Europa…