Throwback thursday: 20 jaar geleden ging de eerste 'Harry Potter' in première

Films |

Elke donderdag gaat Proximus Pickx terug in de tijd, in teken van throwback Thursday. Vandaag keren we maar liefst twintig jaar terug in de tijd, naar 4 november 2001 in London. Op die avond ging de allereerste film van de ‘Harry Potter’-reeks in première. Ter ere van dit jubileum duikt Proximus Pickx een paar weetjes op die je misschien nog niet kende.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Twintig jaar geleden kwam ‘Harry Potter And The Philosopher's Stone’ in de bioscoop. De verfilming van het eerste boek in de ‘Harry Potter’-serie van J.K. Rowling, ging in wereldpremière in Londen op 4 november 2001. De film bracht meer dan 974,7 miljoen dollar op aan de internationale kassa's, sleepte drie Academy Award nominaties in de wacht, en was de basis voor de productie van zeven volgende delen op het grote scherm.

Het verhaal, voor moest je het nog niet kennen, neemt je mee in een wondere wereld van tovenaars en heksen. Harry Potter lijkt een doodgewone jongen, tot hij op zijn elfde verjaardag te weten komt dat hij magische krachten heeft en wordt uitgenodigd op de Zweinstein school voor hekserij en hocus pocus. Maar het is niet allemaal betoverend en mooi, want Harry ontsnapte niet lang na zijn geboorte uit de klauwen van Voldemort, de slechtste tovenaar ooit. Sindsdien heeft die laatste het als zijn missie verklaard om de jongen alsnog te vermoorden.

De uilen werden 6 maanden getraind

In het begin van de film krijgt Harry Potter een heleboel brieven toegestuurd bij zijn oom en tante in Privet Drive. Zij verbranden de brieven echter een voor een, tot er honderden uilen bij hun huis opduiken met evenveel brieven. Die uilen werden intensief getraind, want het was niet zo makkelijk om hen een brief in hun bek te laten houden. Zes maanden duurde het, voor de beestjes het konden.

De acteurs deden écht schoolwerk in de film

Gedurende de eerste film zien we vaak scènes waarin de leerlingen op Zweinstein aan het studeren zijn. Dat moet er natuurlijk geloofwaardig uitzien, dus had regisseur Chris Colombus er niet beter op gevonden dan hen hun eigen schoolwerk te laten doen. Of de jonge acteurs dat wel zo leuk vonden, is nog maar de vraag.

Dumbledore werd bijna door iemand anders gespeeld

Op de première twintig jaar geleden was Richard Harris aanwezig, want hij was diegene die in de huid kroop van het hoofd van Zweinstein: Albus Dumbledore. Maar eigenlijk was dat bijna niet het geval. De acteur wees de rol namelijk drie keer af. Uiteindelijk kwam zijn kleindochter dat te weten en dreigde ze nooit meer tegen hem te spreken als hij de rol niet aannam, en zo geschiedde. Harris speelde alleen in de eerste twee films, omdat hij overleed aan ziekte in 2002. 

Hermelien moest er eigenlijk anders uitzien

Het personage van Hermelien in het boek, zag er anders uit dan Emma Watson die haar uiteindelijk speelde in de film. Boek-Hermelien had namelijk uitzonderlijk grote voortanden. Tijdens de eerste scène die opgenomen werd, had Emma Watson die ook in, alleen werd het zo wel heel moeilijk voor haar om duidelijk te spreken. Dus liet Colombus het hele idee maar vallen.

‘De laatsten zullen de eersten zijn’

Er is nog een speciaal detail over die eerste scène die werd ingeblikt. Dat bleek namelijk de allerlaatste scène van de film zelf te zijn. Harry, Ron en Hermelien zwaaiden dus enthousiast naar Hagrid om afscheid te nemen, maar eigenlijk moest het avontuur van de drie jonge acteurs, Daniel, Rupert en Emma, nog beginnen.

Waag je aan een nostalgische filmavond en bekijk 'Harry Potter en de Steen der Wijzen' in onze Proximus VOD-catalogus! Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top