'The Wife', het verhaal van een vrouwelijk genie achter een mannelijke auteur

Films | Vanavond kan je op Canvas kijken naar de film 'The Wife' van regisseur Björn Runge met een glansrol voor Glenn Close. De actrice kruipt in de huid van een 'ghostwriter' van een succesvolle maar arrogante auteur. Dit verhaal is een variant op een bekend thema, want meer dan eens in de geschiedenis van de wereldliteratuur heeft een vrouw een mannelijk pseudoniem aangenomen. Proximus Pickx pikt enkele van de bekendste voorbeelden eruit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Brontë-zussen

Vandaag worden Charlotte, Emily en Anne Brontë beschouwd als een van de grootste novelisten van de Engelse literatuur, onder meer dankzij meesterwerken als 'Jane Eyre' (van Charlotte), 'Wuthering Heights' (Emily's werk) en 'The Tenant of Wildfell Hall' (van Anne Brontë). Zoals veel van hun vrouwelijke tijdsgenoten publiceerden ze hun werk onder een mannelijk pseudoniem, respectievelijk als Currer, Ellis en Acton Bell. 

Dat ze een mannelijk pseudoniem kozen, is geen verrassing. De reacties op hun novelles waren vaak negatief. Zo werd 'Wuthering Heights' "brutaal" en "vervloekt" genoemd. Charlotte Brontë zei zelf dat "we er niet van houden om onszelf bekend te maken als vrouw, omdat onze schrijfstijl niet vrouwelijk is. We hebben een vaag vermoeden dat men ons afrekent op vooroordelen."

Karen Blixen

We kennen de Deense schrijfster Karen Blixen allemaal als de auteur van 'Out of Africa', dat ook verfilmd werd. In deze memoires vertelt ze over haar leven in Kenia, maar naar de buitenwereld toe gebruikte ze vaak wisselende pseudoniemen. Haar meest gebruikte schuilnaam was Isak Dinesen. Onder die naam publiceerde ze in de jaren 1930 onder meer de kortverhalenreeks 'Seven Gothic Tales'. Ze wisselde regelmatig van pseudoniem naargelang het verhaal dat ze uitbracht. Zo schreef ze 'The Angelic Avengers' onder de naam Pierre Andrézel.

J.K. Rowling

We zouden het bijna vergeten maar ook in recentere jaren maken sommige vrouwelijke auteurs nog gebruik van een mannelijk klinkend pseudoniem. Toen in 1997 het jeugdboek 'Harry Potter en de Steen der Wijzen' (originele titel: 'Harry Potter and the Philosopher’s Stone') verscheen, gebruikte de Britse auteur van dit populaire werk eenvoudigweg de afkorting J.K. voor haar voornaam. Er werd gevreesd dat jonge mannelijke lezers zouden afhaken als de auteur zou publiceren onder de naam 'Joanne Rowling'. Later in haar carrière gebruikte J.K. Rowling opnieuw een mannelijk pseudoniem, meer bepaald "Robert Galbraith", om onder meer enkele misdaadromans in de 'Cormoran Strike'-serie te schrijven.


Bekijk 'The Wife' op Canvas om 21u40 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top