Legendarische wedstrijden: Juventus verliest zijn titel in een kletsnatte match tegen Perugia

Sport | Veel Juventus-supporters denken niet graag terug aan de wedstrijd die hun ploeg moest spelen op 14 mei 2000. In de gutsende Italiaanse regen lieten de Bianconeri tegen Perugia een heel aantal steken vallen en ging de titel zo naar Lazio Roma, in wat een van de meest ongelooflijke wedstrijden in de geschiedenis van de Serie A blijft.

Met nog maar één wedstrijd te gaan in het seizoen 1999-2000, staat Juventus trots aan de leiding van de Serie A. Maar sinds enkele weken ontstaat er in de rangen van de Turijnse ploeg ook een sfeer van onzekerheid. De mannen van Carlo Ancelotti hebben drie nederlagen geleden in zeven wedstrijden, na slechts één keer te zijn verslagen in de voorgaande 26 matchen.

Door deze terugval slaagt Lazio, tweede in de rangschikking, erin om het puntenverschil met titelhouder Juventus te verkleinen tot amper twee punten. Op de slotdag van het kampioenschap gaan de twee tenoren van de Italiaanse competitie elk een memorabel duel aan. De inzet is eenvoudig: als Juventus niet wint van Perugia, wordt Lazio Roma kampioen.

De regen als twaalfde speler

Terwijl Lazio bij rust al met 2-0 voor stond tegen Reggina, gaat het bij Juventus minder voorspoedig. De ploeg wordt niet alleen tactisch in toom gehouden door de Perugia-troepen, maar het regenachtige weer maakt het veld nagenoeg onspeelbaar. De Bianconeri stellen vast dat er een zware onweersbui losbarst boven het speelveld, waardoor ze met hun voeten in het water staan. Scheidsrechter Pierluigi Collina ziet zich gedwongen om de wedstrijd even te onderbreken.

Ondertussen wordt in de hoofdstad de wedstrijd hervat en scoort Lazio een derde en laatste doelpunt om hun succes definitief te betonneren. Bij Juventus besluit scheidsrechter Collina na meer dan een uur pauze dat de match niet meer kan wachten. Een paar minuten later profiteert Alessandro Calori van een slecht schot van Antonio Conte om de score in het voordeel van Perugia te keren.

Onverwachte titel

De Oude Dame van Serie A probeert nog met man en macht in de aanval te gaan, maar het mag niet meer baten. Zelfs de inzet van Filippo Inzaghi in de tweede helft kan niet voorkomen dat de wedstrijd in het voordeel van Perugia eindigt.

In Rome komt de nederlaag van Juventus als een complete verrassing - de reactie van de Lazio-supporters is navenant: ze stormen uitzinnig van vreugde het veld van het Olimpico-stadion op. De overwinning van Lazio wordt enkele dagen later nog zoeter wanneer ze de Beker van Italië onder de neus van Inter wegkapen.

Ben je fan van deze reeks? Herbeleef ook de spectaculaire pot tussen Leeds United en Lazio.