De talloze verschillen tussen de twee versies van 'Get Carter'

Films |

‘Get Carter’ is een klassieke film noir over een gangster, gespeeld door Michael Caine, uit 1971 die gebaseerd is op het gelijknamige boek. ‘Get Carter’ is ook een remake van die film uit het jaar 2000, met Sylvester Stallone in de hoofdrol. De twee films verschillen op zowat elk mogelijk vlak met elkaar, dus naar aanleiding van de uitzending van de nieuwe versie op VTM 4 vanavond, leggen wij de twee naast elkaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘Get Carter’ keert een geharde gangster terug naar zijn geboortestad nadat zijn broer zogezegd is omgekomen bij een auto-ongeluk. De protagonist, Jack Carter, gelooft niet dat het zomaar een ongeval was en gaat op zoek naar de daders. Dat is zowat waar de gelijkenissen tussen de film uit 1971 en die uit 2000 ophouden. Want zowat alles, van de locatie tot het karakter van Carter en zelfs het genre film, is anders.

De originele film kwam uit in een tijd wanneer het censuursysteem in Groot-Brittannië net veel versoepeld was. Voor 1970 moesten geweld en seksualiteit gewoonlijk verbloemd of zelfs enkel geïnsinueerd worden. De versoepelingen en experimenten van filmmakers in die tijd zorgden ervoor dat ‘Get Carter’ zo gewelddadig en koudbloedig mocht zijn als het wilde. En daar maakten de filmmakers duchtig gebruik van.

Michael Caine, die na films als ‘The Italian Job’ enorm popular was geworden, zet de gangster neer als een product van zijn harde, Noord-Engelse omgeving. Hij probeert zijn daden niet te vergoelijken of om getroubleerd over te komen. Hij doet gewoon wat hij, volgens zijn misdadige ethiek, moet doen. En net daarom is de film een klassieker en een van de belangrijkste rollen uit de carrière van Caine geworden. ‘Get Carter’ (1971) is niet moraliserend over wraak en geweld, maar stelt Carter ook niet beter voor dan hij is. De film is een duistere film noir over een verwerpelijk personage en brengt dat over met stoïcijns acteerwerk en camerawerk.

Van noir naar actie

De versie uit het jaar 2000 vaart een heel andere koers. Het moest een carrièreboost worden voor Sylvester Stallone, die er in de jaren 90 enkele flops op had zitten. Het verhaal speelt zich niet af in de grimmige achterbuurten van Noord-Engeland, maar wel in Las Vegas en Seattle. De spierbundel is niet de stoïcijnse gangster, maar wel een oneliners spuiende actieheld. Van de film noir-sfeer blijft nog weinig overeind: ‘Get Carter’ (2000) is meer een actiethriller.

Maar wat fans van het origineel nog het meest opmerkten, is dat in de remake wél moraliserend wordt gepraat over de motivatie van Carter. Terwijl het origineel net uitblonk door het geweld niet te vergoelijken of te verbloemen, krijgt de Carter van Stallone constant van andere personages te horen dat hij “geen goed mens is”, en dus zijn leven zou moeten beteren. Een modern Hollywood-sausje dat de film voor een hedendaags publiek misschien iets lichter verteerbaar maakt, maar dat afbreuk doet aan de artistieke visie van het origineel. Dat Caine in de nieuwere film een bijrolletje kreeg, werd dan weer wel op prijs gesteld.

De film uit 1971 was een mijlpaal in de Britse filmgeschiedenis en de carrière van de legendarische Michael Caine. De remake is een vermakelijke, maar vergeetbare actieprent waar je vooral niet al te veel hoeft bij na te denken.

Bekijk ‘Get Carter’ op maandag 1 november om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top