One day, one goal: Hondurees Wilson Palacios zet zichzelf op de voetbalkaart met weergaloze treffer

Voetbal | Sommige spelers wisten hun carrière in de lift te zetten door één moment van genialiteit waaruit een doelpunt vloeide. Denken we maar aan de Colombiaan James Rodriguez wiens doelpunt tegen Uruguay op het WK van 2014 werd verkozen tot goal van het toernooi. In 2006 kende de Hondurees Wilson Palacios een soortgelijk moment.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Wilson Palacios zag op 29 juli 1984 het levenslicht in La Ceiba, een havenstad in het noorden van Honduras. Dat Wilson voorbestemd was om een sportman te worden, stond in de sterren geschreven. Zo deelt de Hondurees zijn geboortedag met die van (voormalige) sportsterren als Vincent Rousseau, Fernando Alonso en Fernando Gonzalez.

Maar niet alleen om die reden was hij voorbestemd om topsporter te worden. Het hele Palacios-gezin zou gepokt en gemazeld worden met de voetbalmicroben. Zijn vader Eulogio speelde zelf ooit voor de Hondurese club Le Mercedes en legde zich nadien toe op het begeleiden van jongeren. In totaal zou Eulogio vijf zonen op de wereld zetten. Vier van hen, Wilson, Milton, Gerry en Johnny, zouden een voetbalcarrière uitbouwen. 

De vijfde en jongste telg Edwin zou het helaas voor de familie minder vergaan. De jongen werd in 2007 op vijftienjarige leeftijd ontvoerd. Zijn familie betaalde de daders losgeld, maar zag Edwin nooit meer terug. Pas enkele jaren later bekenden enkele gedetineerden de moord op Edwin Palacios.

Wenger tipt collega-coach

Op het ogenblik van de kidnapping is Wilson, de meest getalenteerde voetballer van de familie Palacios, volop bezig met het realiseren van een transfer naar Europa. Wilson voetbalde van 2002 tot 2007 bij de Hondurese topclub Olimpia. In dat laatste jaar onderging hij bij diverse clubs een testperiode, waaronder het Servische Rode Ster Belgrado, het Franse Monaco, het Italiaanse Cagliari en het Engelse Arsenal

Enkel bij Arsenal charmeerde Palacios, maar toenmalig coach Arsène Wenger oordeelde dat zijn kern geen extra middenvelder nodig had. Hij tipte bijgevolg ex-Birmingham-coach Steve Bruce. Die laatste zag Palacios in een oefenduel twee goals scoren. Zijn Europese carrière was bijgevolg gelanceerd. 

Na Birmingham trok de Hondurees eerst richting Wigan, om vervolgens in 2011 een toptransfer te maken naar Tottenham. Daar zou hij net geen twee jaar voetballen. Na passages bij Stoke, het Amerikaanse Miami FC en een terugkeer naar Honduras bij Olimpia en Real Sociedad hing Palacios zijn schoenen vorig jaar aan de wilgen.

De Magiër

Palacios kwam voor het eerst op de Europese radar terecht in 2006. Toen kende de middenvelder een van de hoogtepunten uit zijn loopbaan toen hij met Olimpia tegen concurrent Marathon vocht om de titel. 

De wedstrijd zou met 2-3 gewonnen worden door Olimpia, waardoor Palacios zijn vijfde en laatste titel pakte met Olimpia. Zelf had hij een groot aandeel in de zege. Palacios scoorde namelijk de winning goal in de laatste minuten van de partij, en dit op een spectaculaire manier. Hij stond namelijk quasi op de middenstip toen hij de bal richting doel afvuurde. Tot ieders verbazing vloog de bal na enkele luttele seconden in doel. Het leverde Palacios nadien de bijnaam “De Magiër” op. 

Palacios zou in zijn carrière ook 97 keer het shirt van Honduras aantrekken. De middenvelder zou vijf goals scoren voor zijn nationaal elftal. Met Honduras zou hij twee WK’s meemaken: die van 2010 en 2014. Op dat eerste WK schreef hij samen met zijn broers Johnny en Jerry WK-geschiedenis. De drie broers behoorden namelijk tot eenzelfde selectie op dat wereldkampioenschap, wat een primeur was.

Bekijk hieronder, vanaf 2:39, naar de geweldige goal van Wilson Palacios.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook even door over hoe Paul Scholes ooit FC Barcelona uit de Champions League vlamde.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top