Vanavond om 18 uur wordt in Manchester geloot voor de poules van het komende EK voetbal voor vrouwen. Dat wordt van 6 tot 31 juli 2022 in Engeland gespeeld. Zestien landen, met daarbij België, gaan in de trommel.

Nederland en Noorwegen potentiële tegenstanders

De Red Flames, met als coach Ives Serneels, zitten in de derde pot samen met Denemarken, Zwitserland en Oostenrijk. Organisator Engeland, titelverdediger Nederland, Duitsland en Frankrijk vormen pot 1. Zweden, Spanje, Italië en Noorwegen, dat dinsdagavond nog een klasse te sterk was voor België in de WK-voorronde (uitslag: 4-0), maken deel uit van pot 2. In de vierde pot vinden we IJsland, Rusland, Finland en Noord-Ierland.

Er worden met andere woorden vier poules gevormd. De top twee uit elke poule stoot door naar de kwartfinales.

Om de indeling van de potten te bepalen, keek de UEFA naar de resultaten van het EK 2017 (voor- en eindronde), het WK 2019 (voor- en eindronde) en het EK 2021 (voorronde). Nederland staat in die ranking eerste voor Duitsland en Engeland. België is tiende.

De Red Flames plaatsten zich door hun kwalificatiepoule te winnen. Zwitserland, dat als tweede na Belgë eiindigde, stootte nadien door via de play-offs. De Belgische vrouwen namen een keer eerder deel aan het EK. In 2017 sneuvelden ze in Nederland in de groepsfase.

Finale op Wembley

Het EK in Engeland wordt de dertiende editie van de Europese titelstrijd bij de vrouwen. Het toernooi stond aanvankelijk in de zomer van 2021 geprogrammeerd maar werd, net als het EK bij de mannen, met een jaar uitgesteld door de coronapandemie.

De 31 wedstrijden van het EK zullen plaatsvinden in 10 stadions, variërend van de vrouwen- en U21-stadions van Manchester City (minder dan 5.000 zitplaatsen) tot het mythische Wembley, met bijna 90.000 zitplaatsen en waar ook de finale op 31 juli zal gespeeld worden. De openingswedstrijd op 6 juli vindt plaats op Old Trafford, de thuisbasis van Manchester United.

Hoger prijzengeld

De UEFA heeft het prijzengeld voor de finale van het EK Vrouwen 2022 in Engeland trouwens verdubbeld, maar het nieuwe cijfer is nog steeds slechts 4,3% van het geld dat beschikbaar wordt gesteld aan teams die deelnemen aan het mannentoernooi.

Voor de 16 kwalificatieteams voor het EK voor vrouwen is het prijzengeld verhoogd van 8 naar 16 miljoen euro. Net als bij de mannen worden ook de clubs vergoed voor het afstaan van spelers met een fonds van 4,5 miljoen euro.

De 24 mannenteams die deze zomer aan het EK voetbal deelnamen, deelden een prijzenpot van 371 miljoen euro en winnaar Italië alleen al streek zo een 34 miljoen euro op. De clubs die hun spelers afstonden zodat ze aan het EK konden deelnemen, kregen ten minste 200 miljoen euro.