Showbizz detective: hoe ‘Forrest Gump’ een grote gok bleek voor Tom Hanks

Films |

‘Forrest Gump’ geldt als een van de klassiekers uit de Amerikaanse cinema. Met Tom Hanks in een glansrol als de mentaal beperkte protagonist. Dat die film een mondiaal succes werd, was in 1994 echter allerminst te voorspellen… wel integendeel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De opnames van ‘Forrest Gump’ begonnen in augustus 1993, met Robert Zemeckis als regisseur en Tom Hanks als ster voor de camera’s. Op dat moment is Hanks een van de meest gevraagde acteurs van zijn generatie, maar dan vooral in romantische komedies zoals ‘Splash’, ‘Big’ en ‘Sleepless in Seattle’. Het verhaal van ‘Forrest Gump’ is een veel ambitieuzer project, want het neemt de kijker mee op een reis doorheen de geschiedenis van de VS in de tweede helft van de 20ste eeuw. De film begint met een volwassen Forrest die op een bankje aan een park zit te wachten op de bus, tegen mensen die naast hem plaatsnemen doet hij het wonderbaarlijke relaas van zijn leven. Ondanks zijn mentale beperkingen blijkt de jongeman op zowat elk belangrijk moment in de Amerikaanse historie aanwezig geweest te zijn.

De film, die meer dan twee uur duurt, werd een waar kassucces. Nochtans leefde er veel scepsis binnen Hollywood bij aanvang van het project. Paramount, de productiemaatschappij die de film financierde, zag niet goed hoe een mentaal beperkte protagonist een held kon spelen. Het vreesde dat de massa zich niet zou kunnen identificeren met het belangrijkste personage uit de film. In die tijd was dat een voorwaarde om succes te kunnen genereren bij het grote publiek. Het deed Paramount in die mate twijfelen dat het budget in vraag gesteld werd: Zemeckis en co zouden het met 10 miljoen dollar minder moeten stellen. Kwestie van ook niet té veel geld te verliezen aan de film als het een flop zou blijken.

Een risicovolle maar winnende deal

Met een budget van 50 miljoen dollar had regisseur Robert Zemeckis een mooie som geld ter beschikking voor zijn ambitieuze project. ‘The Mask’ bijvoorbeeld, uit diezelfde periode, moest het met 23 miljoen dollar stellen, ‘Pulp Fiction’ kostte amper 8,5 miljoen dollar en een andere klassieker, ‘Shawshank Redemption’, kostte 25 miljoen euro. Om de opgelegde budgetreducering te bekomen, was er maar één mogelijkheid: knippen in de salarissen van Zemeckis (5 miljoen dollar) en Hanks (7 miljoen dollar), die samen 12 miljoen dollar verdienden, hetzij een kwart van het totale budget.

Zemeckis en Hanks hadden, gewiekste Hollywoodfiguren als ze dan al waren, een tegenvoorstel: hun salaris zou inderdaad beperkt worden, maar daartegenover zouden ze een hoger percentage opstrijken als de film het goed zou doen aan de kassa. Paramount, dat niet al te veel vertrouwen had in het bereik van de film, stemde in met de deal. ‘Forrest Gump’ haalde uiteindelijk wereldwijd 700 miljoen dollar op. Waarvan Tom Hanks liefst 40 miljoen dollar naar zijn bankrekening zag verdwijnen, zes keer het bedrag dat hij als vast salaris zou verdiend hebben.

Een gewaagde gok die dus zeer positief uitdraaide voor het Hollywood-icoon, zowel naar zijn verdere carrière als acteur toe als voor zijn persoonlijke fortuin. Het hoeft niet te verwonderen dat hij nadien nog verscheidene keren met een gelijkaardige deal werkte, zoals ook voor ‘Saving Private Ryan’, dat hem eveneens zowat 40 miljoen dollar opleverde. En misschien wel het strafste van alles: eigenlijk was Tom Hanks niet de gedroomde hoofdrolspeler voor ‘Forrest Gump’, want daarvoor dacht de productiestudio aanvankelijk aan Bill Murray of John Travolta… maar die weigerden de klus. Helaas voor hen.

‘Forrest Gump’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top