Het Gentse bedrijf Meyvaert Engineering heeft aan het Louvre Abu Dhabi alle vitrinekasten en sokkels geleverd, zo bleek woensdag bij het bezoek van de Vlaamse minister-president Jan Jambon aan dit museum. De naam van het bedrijf doet bij het grote publiek misschien geen belletje rinkelen, maar binnen de sector doet Meyvaert wel mee met de wereldtop. Het heeft ook al aan andere musea, waaronder het Smithsonian in Washington of het Rijksmuseum in Amsterdam, vitrines geleverd.
Er komt hier heel wat meer bij kijken dan men denkt. De vitrinekasten van het Louvre in Abu Dhabi zijn bijvoorbeeld allemaal op maat gemaakt, en aangepast aan de architectuur van het museum. Maar ze zijn ook hoogtechnologisch, legt museumverantwoordelijke Stijn Verstraete van het Gentse bedrijf uit. "Ze moeten open kunnen, bijvoorbeeld om er andere kunstwerken in te plaatsen, en tegelijk luchtdicht zijn, om de kunstwerken te beschermen".

Het Louvre-museum in Abu Dhabi stelde ook de specifieke vereiste dat de sokkels en kasten aardbevingsproof zijn. Voor de sokkel onder het beeld van Ramses bijvoorbeeld, dat 3,5 ton weegt, liet Meyvaert simulaties uitvoeren bij de universiteit van Athene. "Het beeld zou nu niet meer mogen omvallen bij een zware aardbeving", aldus Verstraete.

Alle materiaal -glas, koper en blauwe steen- komt uit ons land en wordt hier ook op maat gemaakt. De architect van het Louvre kwam zelfs speciaal naar de steengroeve in Henegouwen om de steen voor de sokkels te kiezen. Het contract met Louvre Abu Dhabi was één van de grotere voor de Gentse onderneming. "100.000 manuren en 1.000 zeecontainers waren hiervoor nodig", illustreerde Verstraete. Over de omvang van het contract deed hij geen uitspraak, maar wel dat het pas nu begint te renderen.

Het is in elk geval een mooi visitekaartje voor de wereld, merkte minister-president Jan Jambon op. "Bovendien worden hier de volgende jaren nog vier van dergelijke musea gebouwd, waaronder het Guggenheim".

Jambon blikte woensdag tevreden terug op zijn vierdaags bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Zo een bezoek is nuttig, klonk het, enerzijds omdat het in de Arabische cultuur belangrijk is dat bedrijven kunnen aantonen dat ze goede banden hebben met de overheid. "En anderzijds was het ook voor mezelf een eye-opener: zien dat Vlaamse bedrijven zoals een bouwgroep Besix of kranenbedrijf Aertssen lokale bedrijven uit de nood hebben moeten helpen. Zo een verhaal in Vlaanderen vertellen, kan alleen als je het gezien hebt". Eenzelfde geluid over de Expo in Dubai. "De hele wereld is er. Seminaries van bijvoorbeeld Vito of Fevia krijgen hier een platform waarmee ze de hele wereld bereiken", aldus Jambon.

Concrete realisaties van deze missie zijn moeilijk te beoordelen, gaf de Vlaamse minister-president toe, al is hij wel optimistisch. Zo was de directeur van het Louvre vragende partij om kunst uit te wisselen. Jambon had ook een ontmoeting met het stadsbestuur van Dubai, dat ambitieuze ontwikkelingsplannen heeft voor de volgende twintig jaar, waar onze bedrijven misschien een graantje van kunnen meepikken. En tot slot meent de Vlaamse minister-president dat er in deze regio nog heel wat kansen te rapen vallen rond duurzaamheid.